Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor

Publicat:

Câștig de cauză pentru Consiliul Audiovizualului față de două posturi TV afiliate oligarhului Ilan Șor

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a acordat câștig de cauză Consiliului Audiovizualului (CA) în privința sancționării posturilor de televiziune „TV6” și „Orhei TV” cu două amenzi a câte 13 000 de lei „pentru lipsa corectitudinii, imparțialității și a bunei-credințe”, cu alte două amenzi de 7 000 de lei pentru nerespectarea rigorii și acurateței și cu două avertizări publice pentru omiterea indicării sursei de proveniență a imaginilor.

Încălcările au fost atestate în principalele programe informative în limba rusă „Время новостей”, difuzate de ambele posturi în luna septembrie 2022, conform unui comunicat al CA, potrivit zdg.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„În subiectul „Протест у администрации презедента”, din 9 septembrie 2022, și în reportajul „Протест у правительства”, din 12 septembrie 2022, s-a relatat despre protestul organizat de Partidul Politic „Șor” (PPȘ) la sediul Președinției și al Guvernului, unde mai mulți simpatizanți și membri ai partidului și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care guvernarea și președinta țării gestionează criza prețurilor.

În reportaje au fost prezentate atât declarațiile oamenilor veniți la acțiune, cât și datele Biroului Național de Statistică despre evoluția prețurilor. Consumatorii de informații nu și-au putut forma o concluzie clară a principalilor factori care au dus la majorarea prețurilor, în contextul în care, situația a fost provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar prețurile s-au mărit în mai multe țări din Europa și din întreaga lume”, se mai spune în comunicat.

Într-un alt subiect din 12 septembrie 2022 nu a fost respectată rigoarea și acuratețea în redactarea și prezentarea știrilor.

„În subiectul „Собрание на уровне местных властей” s-a relatat despre o întrunire a reprezentanților administrațiilor locale, ce a avut loc pentru a atrage atenția administrației centrale asupra problemelor sociale cu care se confruntă populația. Au fost difuzate comentarii ale unor aleși locali prezenți la eveniment, fără a fi precizată calitatea politică a acestora. Cu un mesaj către cei prezenți s-a alăturat, online, Ilan Șor. Autorii programului informativ au oferit diferite date despre numărul participanților la eveniment. La începutul reportajului a fost menționat numărul de circa 700 de delegați ai administrațiilor publice locale din diferite regiuni ale țării, iar în continuare s-a spus că au fost prezenți 1 000 de primari”, menționează reprezentanții CA.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Totodată, știrile difuzate în cadrul programelor informative, de cele două servicii media pe 9, 12, 13, 14, 16, 20 și 21 septembrie 2022, au conținut imagini/secvențe video sursa cărora nu a fost indicată.

Acțiunea înaintată împotriva CA, de anulare a deciziei din 04 noiembrie 2022, a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată, pe 02 iulie 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată După ce România a fost timp de cinci luni țara cu...

Ministrul german al apărării: Dacă Trump câştigă, ţările NATO vor fi sub o ‘presiune mai mare’

Ministrul german al apărării: Dacă Trump câştigă, ţările NATO vor fi sub o 'presiune mai mare' Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri...

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat plata către Ucraina a unei noi tranşe din ajutorul de 50 de miliarde de euro Comisia Europeană a anunţat miercuri că...

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării Agricultorii sunt nemulțumiți și insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării. În urma...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.