Cât de rău este zahărul pentru organismul nostru şi cât ar trebui să consumăm zilnic?

Publicat:

Cât de rău este zahărul pentru organismul nostru şi cât ar trebui să consumăm zilnic?

Zahărul, în numeroasele sale forme, a fost un subiect de dezbatere în domeniile sănătății și nutriției. De la preocupările legate de creșterea în greutate până la impactul său asupra sănătății generale, discuţiile privind consumul de zahăr continuă, potrivit timeofindia.

Dar este zahărul chiar atât de rău cum este prezentat? Și cât de mult ar trebui să consumăm zilnic din el? Iată câteva informaţii și mituri privind zahărul, pentru a descoperi adevărul din spatele rolului său în alimentația noastră.


Este zahărul responsabil pentru kilogramele în plus?

Este important să ne amintim că luarea în greutate este un proces complex, influențat de diverși factori, cum ar fi aportul caloric global, activitatea fizică și metabolismul. Specialiştii spun că zahărul în sine nu conţine o substanţă anume care să ducă la acumularea de kilograme, dar o face în mod indirect.

Un studiu publicat recent în Diabetes&Metabolic Sindrome a arătat faptul că zahărul creşte aportul caloric. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că cele mai multe alimente procesate conţin zahăr, iar acesta, se ştie, dă un gust bun şi atunci apare şi tentaţia de a consuma mai mult decât trebuie.

Zahărul are un rol important în funcţionarea creierului şi reprezintă un combustil sau o sursă de energie pentru activităţile zilnice. Însă, atunci când este în cantitate prea mare, din cauză că spaţiul de stocare este limitat, surplusul neconsumat ajunge să se transforme în grăsime.

Cât zahăr poţi consuma zilnic

Cei mai mulţi dintre dieteticieni afirmă că zahărul poate fi compatibil cu un stil de viaţă sănătos, atâta vreme cât este consumat cu moderaţie şi persoana este activă, astfel încât numărul de calorii pe care le consumăm zilnic să fie mai mic decât cel al caloriilor pe care le ardem.

Specialiştii recomandă pentru adulţi ca doză zilnică 30 de grame de zahăr liber sau în jur de şapte linguriţe, iar pentru copii, între 19 şi 24 de grame, în funcţie de vârstă.

Sfatul lor este, însă, să citiţi cu atenţie ce cantitate de zahăr se ascunde în produsele procesate, pentru că, odată ce limita este depăşită, apare riscul de a lua în greutate şi chiar de a dezvolta diverse boli, precum diabetul sau bolile cardio-vasculare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gribincea a trecut cu bine de concursul CSJ

Gribincea a trecut cu bine de concursul CSJ Dosarul lui Vladislav Gribincea pentru funcția de judecător la CSJ, a fost declarat admisibil de Consiliul Superior al...

Premierul Recean și-a luat rămas bun de la ambasadorul Kent D. Logsdon

Premierul Recean și-a luat rămas bun de la ambasadorul Kent D. Logsdon Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii...

Suedia prezintă un plan de sprijin energetic pentru Ucraina

Suedia prezintă un plan de sprijin energetic pentru Ucraina Suedia a dezvăluit marţi un nou plan de ajutor pentru "a garanta aprovizionarea cu energie" a...

Alți cinci candidați în Colegiile CSP sunt chemaţi la audieri publice

Alți cinci candidați în Colegiile CSP sunt chemaţi la audieri publice Cinci candidați programați pentru audieri publice în perioada 30-31 mai și-au confirmat prezența, anunță...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.