Catalanii din Franţa i-au pregătit lui Carles Puigdemont o vilă dotată cu piscină în cazul în care va trebui să plece în exil

Publicat:

Catalanii din Franţa au pregătit o vilă dotată cu piscină şi alte refugii pentru eventualitatea în care liderul catalan Carles Puigdemont şi alţii din conducerea regiunii spaniole vor fi nevoiţi să fugă de autorităţile de la Madrid, relatează marţi agenţia Reuters. 

Deşi scenariul în care liderii catalani fug din Spania şi creează o reţea subterană în străinătate pare încă departe de realitate, susţinătorii francezi ai independenţei catalane nu riscă nimic: susţin că au pregătit nu mai puţin de 52 de case şi apartamente, situate în apropiere de graniţa cu Spania.


“Totul e gata. Dispunem de logistica necesară să găzduim deocamdată circa 200 de oameni şi mai mulţi dacă va fi necesar”, a declarat militantul Robert Casanovas, şeful Comitetului pentru autodeterminarea Cataloniei de nord, cum îi spun activiştii. “Scopul nostru este să fim pregătiţi pentru cazul în care vor fi emise mandate de arestare împotriva membrilor guvernului catalan şi mai ales a preşedintelui său”, a menţionat Casanovas într-un interviu telefonic.

Guvernul spaniol a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont şi a guvernului catalan, dizolvarea parlamentului Cataloniei şi convocarea de alegeri în termen de şase luni în această regiune, după referendumul organizat aici la 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei spaniole şi la care 90% dintre cei care au votat au spus ‘da’ independenţei Cataloniei. Datele guvernului regional nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, iar prezenţa la vot a fost de numai 43%.

Câteva mii de vorbitori de catalană trăiesc peste graniţă, în Franţa, în principal într-o zonă din Pirineii Orientali, de-a lungul coastei Mediteranei, pe un teritoriu cedat Franţei de Spania în secolul al XVII-lea. Mai mulţi oficiali catalani s-au refugiat în Franţa la sfârşitul anilor 30, după instalarea la putere în Spania a dictatorului Francisco Franco. Carles Puigdemont şi adminstraţia sa au făcut apel zilele trecute la “nesupunere civică” în perspectiva preluării controlului asupra Cataloniei de către guvernul central de la Madrid, dar nu au abordat public chestiunea exilului.

Robert Casanovas a subliniat că grupul său a decis în mod unilateral să pună la dispoziţie case de refugiu, refuzând să spună dacă a primit vreun răspuns la această ofertă pe motiv că e un subiect sensibil.

Spre deosebire de omologii lor din Spania, militanţii catalani francezi nu urmăresc independenţa teritoriului lor, ci cer autonomie sporită, inclusiv în probleme fiscale.

Casanovas a precizat că din forul pe care îl conduce fac parte 30 de oameni, reprezentând un grup de 300 de catalani francezi. În zona franceză numită de activişti Catalonia de nord trăiesc circa 400.000 de persoane.

Robert Casanovas a mai spus că şi-a pus la dispoziţia liderilor catalani din Spania propria casă din Theza, aproape de graniţa spaniolă, pe care a descris-o ca fiind “casă frumuşică, mare, cu piscină şi grădină de 7000 de metri pătraţi”. “N-am putea să-l instalăm într-o locuinţă cu două dormitoare. Avem nevoie de ceva demn de un şef de guvern”, a insistat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.