Câte incidente legate de drone au fost semnalate în preajma bazelor aeriene din România | Europa Liberă

Publicat:

Câte incidente legate de drone au fost semnalate în preajma bazelor aeriene din România | Europa Liberă

Statul Major al Forțelor Aeriene a confirmat că în ultimii doi ani au fost înregistrate 16 incidente de securitate în preajma bazelor aeriene din România, legate de drone sau de alte sisteme aeriene fără pilot, relatează Europa Liberă.

Statul Major al Forțelor Aeriene a transmis, la cererea publicației Europa Liberă, că în ultimii doi ani au fost identificate 16 incidente de securitate în apropierea bazelor aeriene din țară, legate de suspiciuni privind drone sau sisteme aeriene fără pilot.


Conform informațiilor oferite de Statul Major al Forțelor Aeriene, în ultimii ani au fost raportate mai multe incidente:

  • Baza 86 Aeriană Borcea – 2 incidente.
  • Baza 90 Transport Aerian Otopeni – 1 incident.
  • Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu – 7 incidente.
  • Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii – 6 incidente.

Forțele Aeriene subliniază că aceste incidente au generat suspiciuni, deoarece „nu s-a putut stabili întotdeauna cu certitudine dacă au fost într-adevăr drone sau alte aparate de zbor”. Cu toate acestea, au fost luate măsuri specifice și au fost informate organele de poliție și Parchetele Militare în fiecare caz, mai spune Statul Major al Forțelor Aeriene.

Incidente recente de spionaj cu drone au fost semnalate la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, un punct strategic unde sunt găzduiți mii de militari NATO. Aici, serviciul de pază a detectat prezența a trei sisteme aeriene fără pilot (dronă), acum două săptămâni. Autoritățile au luat atunci măsuri de securitate și au aplicat „contramăsuri de tip război electronic” pentru a menține siguranța în spațiul aerian.

Militarii români nu au putut reacționa eficient în lipsa unei legislații care să le permită să anihileze dronele și a echipamentelor performante. Experții militari  avertizează că aceste drone nu doar supraveghează, ci pot și executa comenzi, inclusiv atacuri. Limitările legale și tehnice pun sub semnul întrebării capacitatea României de a contracara acest tip de amenințare, subliniind necesitatea urgentă a unei legislații și a echipamentelor adecvate pentru a face față acestor provocări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu vorbeşte despre referendumul constituțional

Maia Sandu vorbeşte despre referendumul constituțional Decizia pe care o vor lua cetățenii Republicii Moldova la referendumul constituțional din 20 octombrie va fi cea mai...

PTF de la Giurgiulești-Reni a fost inaugurat după reconstrucție

PTF Giurgiulești-Reni a fost inaugurat după reconstrucție Punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene  de la Giurgiulești-Reni a fost inaugurat după reconstrucție. Citește și: Regimul de la...

Atac antisemit în Franţa! Un bărbat a vrut să dea foc unei sinagogi şi a fost ucis

Atac antisemit în Franţa! Un bărbat a vrut să dea foc unei sinagogi şi a fost ucis Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze...

Medicii se reunesc de-abia luni pentru a evalua starea de sănătate a lui Fico şi eventualul transfer la Bratislava

Medicii se reunesc de-abia luni pentru a evalua starea de sănătate a lui Fico şi eventualul transfer la Bratislava Medicii slovaci se vor reuni luni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.