Câți moldoveni mai lucrează ‘la negru’

Publicat:

Câți moldoveni mai lucrează ‘la negru’

Conform rezultatelor cercetării „Ancheta forței de muncă (AFM)2”, realizată de Biroul Național de Statistică (BNS), în trimestrul III 2023, în Republica Moldova forța de muncă (populația activă de 15 ani și peste) a constituit 947.100 de persoane, fiind în creștere cu 5% față de trimestrul III 2022.

Citeşte şi: AUR are ambiţii mari în România: ‘Vrem să câștigăm toate alegerile din 2024, cu majorități absolute’ – Stiripesurse.md


Datale statistice arată că populația ocupată de 15 ani și peste a constituit 907.900 de persoane, în creștere cu 3,2% față de trimestrul III 2022, iar rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de 4,1%, fiind mai mare cu 1,6 p.p. față de nivelul trimestrului III 2022 (2,5%), transmite Mold-street.com.

În sectorul servicii au activat 54,7% din totalul persoanelor ocupate

Potrivit cercetării, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 de ani (proporția persoanelor ocupate în vârstă de 20-64 de ani față de populația totală din aceeași categorie de vârstă) a fost de 57%, fiind în creștere cu 3,8 p.p. față de trimestrul respectiv al anului precedent (53,2% în trimestrul III 2022).

„Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice rezultă că 23,4% au activat în sectorul agricol și 76,6% în activitățile non-agricole. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 14,3%, inclusiv în industria prelucrătoare 12,1%, iar în construcții – 7,6%.

Câți moldoveni mai lucrează ‘la negru’

În sectorul servicii au activat 54,7% din totalul persoanelor ocupate”, constată BNS.

 

Datele statistice relevă că, în repartizarea după forme de proprietate, 26,5% din populația ocupată a activat în sectorul public și 73,5% – în sectorul privat sau alte forme de proprietate.

 

Structura populației ocupate după statutul profesional relevă că ponderea cea mai mare revine salariaților (78,1% din total ocupare), urmați de lucrătorii pe cont propriu (16,5%) și lucrătorii familiali neremunerați (4,8%). Marea majoritate a salariaților (86,8%) a fost angajată pe o perioadă nedeterminată.

74,4% din salariații din agricultură lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale

Studiul relevă că munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 8,2% față de 6,8% în trimestrul III 2022.

Câți moldoveni mai lucrează ‘la negru’

„Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (10,1%) decât printre femei (6,7%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (74,4%), construcții (10,4%), industrie (4,0%) și comerț (2,0%)”, susţine Biroul Național de Statistică.

Datele mai arată că în sectorul informal au lucrat 17,2% din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă informal a constituit 25,3% din totalul persoanelor ocupate. În sectorul non-agricol, ocuparea informală a constituit 12,0%. Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții (70,6% din totalul persoanelor ocupate în construcții).

Din numărul persoanelor ocupate informal, salariații au alcătuit 27,3%. Din totalul salariaților, 8,9% au avut un loc de muncă informal și, în același timp, au primit salariul „în plic””, mai arată cercetarea statistică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful ONU cere încetarea ‘vărsării de sânge’ în Fâşia Gaza şi Liban

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut sâmbătă încetarea "violenţelor şocante" şi a "vărsării de sânge" în Fâşia Gaza şi Liban, cu două...

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei...

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.