X

Ce-a de-a II-a ediție a ‘Eco & Green Expo’ a fost inaugurată la Moldexpo

Ce-a de-a II-a ediție a ‘Eco & Green Expo’ a fost inaugurată la Moldexpo

Ce-a de-a II-a ediție a Expoziției internaționale specializate de tehnologii verzi și protecție a mediului „Eco & Green Expo” a fost inaugurată astăzi la „Moldexpo”, în contextul marcării Zilei Mondiale a Mediului. Expoziția va fi deschisă până vineri, 7 iunie, transmite MOLDPRES.

Evenimentul întrunește circa 50 de participanți din Republica Moldova și de peste hotare. În standurile celor prezenți sunt promovate inovații în domeniu, tehnologii de reciclare a deșeurilor, de salubrizare, surse alternative de energie, transport ecologic, stații de alimentare a acestuia, afaceri ecologice, creditarea acestora, producători de alimente bio.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, și-a exprimat speranța că expoziția, care este la cea de-a doua ediție, va deveni în timp o tradiție. „Constat că astăzi protecția mediului este o prioritate nu doar în UE, dar și în Republica Moldova. Schimbările climatice ne afectează zi de zi, asta nu este o poveste, asta se întâmplă acum: avem tot mai multă secetă, avem fenomene meteorologice grave și de asta trebuie să acționăm acum și imediat. Mă bucur să constat că cetățenii Republicii Moldova înțeleg importanța acestui domeniu și susțin programele Ministerului Mediului”, a afirmat ministrul, care a precizat că autoritățile își propun ca în următorii ani să fie împădurită o suprafață de 145 de mii de hectare.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că Republica Moldova este la moment cea mai vulnerabilă țară de pe continentul european în fața schimbărilor climatice. „Suntem cei mai vulnerabili și asta se datorează mai multor lucruri: am tăiat pădurile, am desecat luncile, am făcut multe alte crime împotriva naturii, care se întorc împotriva noastră. În aceste condiții, Republica Moldova s-a angajat să aducă, la noi acasă, standardele europene în tot ceea ce ține de protecția mediului și calitatea vieții”, a conchis Victor Parlicov.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a punctat că natura Europei se află într-un declin alarmant. „Nu putem da timpul înapoi, dar putem fi generația care face „pace” cu pământul. Asta înseamnă să cultivăm păduri, să restabilim sursele de apă și solurile sănătoase. Trebuie să depunem mai mult efort pentru conservarea biodiversității și să utilizăm mai durabil apa. Expoziția lansată astăzi marchează începutul Săptămânii Verzi Europene și a unei serii de evenimente care vor avea loc în următoarele luni pentru a crește gradul de conștientizare, pentru a stimula dialogul și pentru a promova găsirea unor soluții în ceea ce privește utilizarea resurselor de apă în prezent și în viitor”, a spus oficialul.

La deschiderea expoziției a fost prezent și directorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, Laurențiu Alexandru Păștinaru, care a transmis un mesaj de susținere pentru Republica Moldova. „Nu am venit singur în Republica Moldova. Am venit cu o delegație de specialiști din Agenție, specialiști în domeniul deșeurilor, biodiversității, calității aerului, reglementări. Aceștia vă pot ajuta în tot ceea ce înseamnă transpunerea legislației europene în Moldova. Vreau să fac și o promisiune: o să avem un act de donație în acest an, un autolaborator pentru Agenția de Mediu din Moldova”, a afirmat oficialul de la București.

„În contextul integrării europene, noi vrem să ajungem la standardele verzi ale UE. Îmi doresc ca datorită unor astfel de evenimente, să facem un schimb de experiență și să descoperim noi oportunități”, a punctat directorul general al Moldexpo, Zinaida Popa.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

O premieră la „Eco&Green Expo – 2024” este „Alea Ambasadelor”, în cadrul căreia, mai multe țări vor promova experiențe privind protecția mediului, istorii de succes, soluții identificate, politici din domeniu.

O altă noutate a ediției din acest an este „Platforma Ecoinovații”, în jurul căreia se centrează standurile expoziționale. „Ecoarena”, mai simplu spus, este construită din materiale ecologice – ca și toată expoziția, iar fiecare participant va expune o „carte de vizită” care îl reprezintă: o mostră, o soluție tehnologică, un serviciu util, sau altceva la tema protecției mediului.

Tags: Eco&Green ExpoMoldexpoSergiu Lazarencu
Cultură și Media