Ce amenzi riscă turiştii care hrănesc urşii de pe Transfăgărăşan

Publicat:

Ce amenzi riscă turiştii care hrănesc urşii de pe Transfăgărăşan

Turiştii care vor opri pe Transfăgărăşan, pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, pentru a hrăni urşii care ies la marginea şoselei, vor primi amenzi atât din partea Jandarmeriei, cât şi din partea Poliţiei.

Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă, potrivit legii, contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Şoferii care opresc pe Transfăgărăşan riscă, de asemenea, sancţiuni de 2-3 puncte amendă (290-435 de lei) şi 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staţionarea neregulamentară se sancţionează cu 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) şi 3 puncte de penalizare.

Măsurile au fost anunţate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei pentru a-i descuraja pe turiştii care opresc să hrănească animalele sălbatice.

”Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere, pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urşii-cerşetori, pe o porţiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărăşan. Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, a transmis, marţi, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Instituţia precizează că a făcut această solicitare ”ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin intermediul ANPM şi Agenţiilor judeţene pentru Protecţia Mediului (APM), trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească”.

”În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei”, transmite ANPM.

”Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Potrivit acestuia, urşii care ies pe marginea şoselei, pe Transfăgărăşan, ”nu pot face obiectul unor intervenţii de recoltare, având în vedere faptul că se află în zone atât de frecventate de către oameni, iar alungarea, respectiv relocarea nu mai dau rezultate, animalele revenind de fiecare dată în locurile în care s-au obişnuit să primească hrană de la cei care trec prin zonă”.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

Autorităţile din Argeş au început demersurile pentru capturarea şi relocarea acestor urşi în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii.

”Dar până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, precizează ANPM.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TikTok ‘a contribuit foarte probabil’ la victoria extremei drepte germane la alegerile regionale

TikTok 'a contribuit foarte probabil' la victoria extremei drepte germane la alegerile regionale Partidul de extremă dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), a fost...

Filmul Trei kilometri până la capătul lumii, regizat de Emanuel Pârvu, propunerea României pentru Premiile Oscar 2025

Filmul Trei kilometri până la capătul lumii, regizat de Emanuel Pârvu, propunerea României pentru Premiile Oscar 2025 Filmul Trei kilometri până la capătul lumii, regizat...

Prinţul Carl Philip şi Prinţesa Sofia a Suediei vor deveni părinţi pentru a patra oară

Prinţul Carl Philip şi Prinţesa Sofia a Suediei vor deveni părinţi pentru a patra oară Palatul regal suedez a anunţat luni că prinţul Carl Philip...

Un fizician rus care a lucrat la programul pentru rachete supersonice, condamnat la 15 ani de închisoare pentru ‘trădare de stat’

Un fizician rus care a lucrat la programul pentru rachete supersonice, condamnat la 15 ani de închisoare pentru 'trădare de stat' Aleksandr Şipliuk, un fizician...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.