Ce se întâmplă cu adevărat cu oamenii care călătoresc brusc ‘înapoi în timp’

Publicat:

Ce se întâmplă cu adevărat cu oamenii care călătoresc brusc ‘înapoi în timp

În Liverpool, în 1996, un jurnalist a mers pe jos în mod deliberat în fiecare zi de la universitate până în centrul orașului, pentru că își dorea să experimenteze infamul „Bold Street Time Slip”.

O mână de oameni susțin că se plimbau pe această stradă ușor înclinată doar pentru a fi brusc transportați înapoi în anii 1950, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Asfaltul de sub picioarele lor devine pavaj, pantofii sport și blugii sunt înlocuiți cu haine de epocă, iar fațadele magazinelor devin învechite.

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute legende despre călătoria în timp, nu în ultimul rând pentru că foarte mulți oameni pretind că au trăit-o.

Dar, după cum arată scrisorile extraordinare primite de la cititorii DailyMail, se pare că derapajele temporale se pot întâmpla oriunde și în orice moment. După ce cititoarea Jeanette Kelly a scris în urmă cu câteva săptămâni descriind o alunecare în timp pe care a trăit-o cu câteva decenii în urmă, când o stradă suburbană din Londra s-a transformat brusc într-o pădure, ziarul a fost inundat de cititori care și-au împărtășit propriile experiențe prea asemănătoare.

Așadar, ce se întâmplă cu adevărat atunci când, într-o clipită, constați că nu te mai afli în același deceniu sau chiar în același secol? În calitate de psiholog specializat în paranormal – și de persoană care a petrecut mai mult de trei decenii studiind acest subiect – Ciaran O`Keeffe are câteva teorii care ar putea ajuta la decodificarea poveștilor înfricoșătoare detaliate în aceste pagini.

Arhetipul călătoriei în timp este atunci când un individ percepe că a „alunecat” într-o altă perioadă de timp – în esență, ca o călătorie involuntară în timp.

El a propus patru teorii posibile, toate ancorate în cercetarea științifică. Prima sa explicație se bazează pe cât de fragilă este cu adevărat percepția umană.

Jumătate de secol de cercetări în domeniul „psihologiei percepției” demonstrează că percepția este profund afectată de factori precum oboseala, foamea, frica, emoția – și chiar alcoolul și medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Ar putea fi oare derapajele temporale pur și simplu halucinații provocate de acești factori?

Știm cu toții că, atunci când ești extrem de obosit, chiar lipsit de somn, devine dificil să te concentrezi, să asculți, să măsori distanțe sau să recunoști fețe și locuri. Poate că scăpările de timp sunt exemple exagerate ale aceleiași senzații. Nu uitați că percepția noastră este ușor de distorsionat – și că nu trebuie niciodată să avem încredere deplină în ea.

A doua mea teorie este că scăpările de timp sunt cauzate de erori cognitive, cum ar fi prejudecata de confirmare. Cu alte cuvinte, atunci când creierul se convinge singur de ceea ce vrea să creadă.

Dacă mergeți pe stradă, „vedeți” o doamnă în haine de epocă și poate că, în subconștient, doriți să credeți că vă aflați într-o alunecare în timp, creierul este foarte priceput în a completa această imagine pentru dumneavoastră.

Acel prim stimul vizual – în acest caz, doamna în haine de epocă – este ceea ce noi numim „ancora” pe care se construiește iluzia mai mare.

A treia teorie se referă la „stările modificate de conștiință” (ASC). Acestea apar de obicei în mod natural chiar în momentul în care adormiți sau vă treziți – când sunteți atât visător, cât și semiconștient. Creierul poate deveni rapid confuz și poate confunda visele cu realitatea.

S-ar putea să nu se aplice în timp ce mergi pe stradă, dar dacă stai întins în pat, în acel moment liminal dintre starea de veghe și cea de somn, poți vedea cum visele tale se desfășoară în fața ta sub formă de halucinații.

Acest lucru nu este exclusiv nici în timpul somnului, ci se poate întâmpla și atunci când faceți sarcini banale, cum ar fi condusul sau călcatul. Atunci când mintea începe să viseze ziua, imaginația se poate amesteca cu realitatea.

În cele din urmă, alunecările în timp ar putea fi explicate prin câmpuri electromagnetice. Cercetările efectuate de academicieni canadieni arată că astfel de câmpuri energetice pot produce halucinații prin faptul că se joacă cu semnalele din creier.

Bold Street din Liverpool se întâmplă să se afle chiar deasupra centrului rețelei de metrou a orașului. Poate că semnalele electronice de la calea ferată induc halucinații oamenilor care se plimbă deasupra ei?

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Unii oameni vă vor spune că toate teoriile mele sunt greșite și vor insista că alunecările în timp sunt o dovadă a călătoriei în timp. Dacă ați văzut filmul SF Interstellar al lui Christopher Nolan – sau chiar dacă îl cunoașteți pe Einstein – știți că timpul nu este neapărat liniar… și că saltul între perioadele de timp poate fi realizat dacă putem ieși din experiența noastră tridimensională.

Unii spun că omenirea nu este nici pe departe aproape de a înțelege cu adevărat secretele universului, puterea minții sau natura existenței noastre.

Și, mai mult, sunt sigur că nicio explicație rațională nu va fi suficientă pentru cineva care a experimentat senzația terifiantă de a aluneca înapoi în timp. 

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce următoarea pandemie ar putea veni din Arctica. Rolul Rusiei

De ce următoarea pandemie ar putea veni din Arctica. Rolul Rusiei Zona arctică  se încălzește la o rată de patru ori mai rapidă decât media...

Primii martori în cazul omorului gravidei de la Orhei, audiați: Ce declară suspectul care ar fi violat-o și ucis-o

Primii martori în cazul omorului gravidei de la Orhei, audiați: Ce declară suspectul care ar fi violat-o și ucis-o Judecătorii au dat start evaluării probelor...

Marea Britanie va furniza Ucrainei în lunile următoare 650 de sisteme de rachete

Marea Britanie va furniza Ucrainei în lunile următoare 650 de sisteme de rachete Regatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete...

La Guvern a fost inaugurată o bibliotecă inedită

La Guvern a fost inaugurată o bibliotecă inedită În preajma clădirii Executivului a fost inaugurat astăzi un spațiu public inedit denumit „Biblioteca Europeană”. Evenimentul are...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.