X

Cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimele decenii. 23 de ţări NATO, inclusiv România, ating ținta de 2% din PIB pentru apărare

Cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimele decenii. 23 de ţări NATO, inclusiv România, ating ținta de 2% din PIB pentru apărare

Mai mult de 20 de membri NATO vor îndeplini obiectivul alianţei de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

El a subliniat faptul că aliaţii şi-au sporit cheltuielile militare de când Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, notează Reuters, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Cheltuielile pentru apărare ale țărilor europene ale Alianței Nord-Atlantice și Canadei vor crește cu 18% în 2024, a declarat Jens Stoltenberg, în timpul unei întâlniri cu președintele american Joe Biden la Washington.

„În Europa și în Canada, aliații noștri NATO cresc cheltuielile pentru apărare cu 18% în acest an. Aceasta este cea mai mare creștere din ultimele decenii”, a spus Stoltenberg.

Potrivit acestuia, 23 de aliați vor cheltui 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în acest an.

Germania, Olanda, Norvegia și Turcia se numără printre ultimele țări care au atins cifra de 2% din PIB.

Potrivit unui raport publicat anterior de NATO, România a cheltuit pentru Apărare în 2023 doar 1,6% din PIB, deşi a fost alocat un procent de 2,5.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Polonia se află în fruntea clasamentului, cu 4,12%, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%).

Canada, Belgia, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania se numără printre țările care au cheltuit cel mai puțin.

Tags: aparareNATORomania
Externe