Cearta nocivă a Poloniei cu Ucraina (editorial)

Publicat:

Cearta nocivă a Poloniei cu Ucraina

Unul dintre cei mai îndârjiți susținători ai Kievului își subminează propria credibilitate, dar și pe a UE.

 

Încă de când Vladimir Putin și-a pornit războiul de agresiune contra Ucrainei Polonia a stat umăr la umăr cu vecinul ei asaltat, oferindu-i armament, rute de aprovizionare și primire călduroasă pentru mai bine de un milion de refugiați. Înainte de invazie Varșovia lansase în mod repetat avertismente privind exploatarea de către Kremlin a livrărilor energetice către Europa, precum și referitor la autoamăgirea Occidentului atunci când încearcă să „dialogheze” cu Putin, iar agresiunea i-a dat dreptate. O asemenea solidaritate și capacitate de previziune i-au îmbunătățit poziția în cadrul Europei, în ciuda temerilor legate de violarea repetată a statului de drept și de regresul democratic sub actuala conducere naționalist-conservatoare, scrie THE FINANCIAL TIMES, potrivit RADOR.


Această elevare în calitate de autoritate morală a făcut să fie cu atât mai șocantă recenta etalare a ostilității conducătorilor polonezi față de Kiev, în contextul unui scandal privind exportul de cereale. Dar poate că e mai puțin surprinzător, dat fiind că Polonia e în toiul unei campanii electorale încrâncenate. Și totuși, limbajul folosit nu suportă interpretare.

Președintele Andrzej Duda, aliat cu partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS), a asemuit Ucraina cu un om care se îneacă și care-l trage după el spre moarte și pe salvator – o analogie care este deopotrivă de prost gust și grosolan exagerată. Iar după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că acea săgeată din partea Varșoviei nu face altceva decât să ajute Rusia, premierul polonez Mateusz Morawiecki a părut să amenințe cu sistarea donațiilor de armament către Kiev. Varșovia a lăsat totodată să se înțeleagă că după 2024 refugiații ucraineni nu se vor mai bucura de actualul nivel de sprijin.

Cearta a fost declanșată de decizia Comisiei Europene de săptămâna trecută de a ridica interdicția asupra exporturilor ucrainene de cereale în cinci state UE vecine – Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Interdicția, care nu privește și tranzitul cerealelor, fusese introdusă în mai din cauză că Polonia, Ungaria și Slovacia adoptaseră unilateral interdicții – ceea ce este ilegal, dat fiind că politica comercială e atributul UE. Comisia a apreciat totuși că producătorii agricoli din țările respective erau dezavantajați de cerealele ucrainene ieftine, ba încă s-a și scotocit prin buzunare și i-a compensat cu 100 de milioane de euro. Dar săptămâna trecută Comisia a conchis că acele distorsiuni de prețuri au dispărut între timp, astfel încât interdicția a devenit inutilă atât timp cât Kievul va implementa un sistem de licențiere a exporturilor pentru a evita pe viitor orice alt efect de dumping. Însă Polonia, Ungaria și Slovacia au refuzat să se conformeze și și-au introdus propriile interdicții.

Poate fi tentant să minimalizezi scandalul ca fiind doar gargară electorală – sau, în cazul Ungariei, atacurile cât se poate de obișnuite la adresa Ucrainei. Slovacia merge la urne pe 30 septembrie, iar favoritul cursei, Robert Fico, se opune susținerii Ucrainei. PiS e pe cale să-și piardă majoritatea parlamentară la alegerile din 15 octombrie. Prioritatea lui e să mobilizeze votul rural și să contracareze scepticismul extremei drepte în privința Ucrainei.

Cearta nocivă a Poloniei cu Ucraina

Dar prăpădul făcut de Varșovia pentru o mână de voturi vine cu un preț piperat, și nu numai în ce privește autoritatea ei morală. Exporturile de cereale înseamnă pentru Ucraina un colac de salvare economic, o resursă vitală pentru a procura valută forte. Beneficiile lor fac să pălească dificultățile producătorilor agricoli polonezi.

Bruxelles-ul – și poate are dreptate – crede că se poate găsi o soluție negociată pentru ieșirea din impasul cerealelor, iar în prezent au loc tratative între Kiev și vecini. Însă, în acest caz referitor la comerț, credibilitatea UE a fost afectată. Tot acest vitriol vărsat peste prețul cerealelor cu siguranță a risipit orice iluzie privind o extindere fără probleme cu Ucraina și Balcanii occidentali – următoarea mare misiune a UE.

Poate că în cele din urmă Polonia nu-și va opri transferurile de armament către Kiev; ea nu-și poate permite să vadă Ucraina șovăind și Rusia devenind un pericol chiar mai mare. Dar, amenințând cu sistarea livrărilor, le-a dat apă la moară altor capitale – ori anumitor conducători – mai puțin angajate în privința victoriei Ucrainei. Mai mult chiar, riscă să-i confirme lui Putin că și-a făcut corect calculul referitor la jocul așteptării până când Occidentul se va sătura de război. Pentru oricare guvern polonez, e dificil să-ți imaginezi vreo strategie mai auto-distructivă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.