Ceban: Moldovagaz NU recunoaște rezultatul auditului

Publicat:

Moldovagaz nu recunoaște rezultatul auditului privind datoria istorică față de concernul rus Gazprom, făcut public de Guvern acum două săptămâni.

Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, care susține că auditul nu are un impact juridic, fiind, mai degrabă, un raport consultativ, menit să ofere recomandări Guvernului.


Citește și : Starea de urgență, prelungită în R. Moldova!

„Noi nu avem ce recunoaște pentru că, încă o dată, acest raport nu este un audit clasic, este un raport de consultanță. Sunt opinii, inclusiv subiective ale acelor consultanți care au efectuat acest audit. Sunt recomandări. Așadar, este mai mult o îndrumare pentru Guvern, dar nu pentru Moldovagaz.  Nu are nici un impact juridic legal asupra activității noastre”, a declarat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz susține că, pentru moment, nu există temei pentru ca Moldova să nu recunoască datoria pretinsă de Gazprom, care se ridică la 709 milioane dolari.

„Nu este temei pentru noi să nu acceptăm această datorie. Noi tot nu dorim să achităm, pentru că compania nu are acești bani, dar asta nu înseamnă că această datorie nu există. (…) Faptul că datoria nu se justifică prin acte oficiale, nu înseamnă că ea nu există”, a precizat Ceban.

Amintim, acum două săptămâni, ministrul Energiei a prezentat rezultatele auditului la Moldovagaz privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. Drept urmare, Chișinăul i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

Citeşte şi: O altă durere de cap pentru autorităţi: Capacitatea redusă a gazoductului transbalcanic

În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.