X

CEC a sancţionat mai multe partide politice

CEC a sancţionat mai multe partide politice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aplicat pe 2 iunie sancțiuni financiare mai multor formațiuni politice după examinarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale și parțiale din 19 mai 2024.

Astfel, CEC a avertizat concurenții electorali Partidul Schimbării, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, precum și Partidul Șansă.

Citeşte şi: Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena – Stiripesurse.md

Formațiunile respective au fost sancționate pentru că nu au informat în termen de trei zile organul electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și nu au  respectat termenele și formatul de prezentare a rapoartelor despre veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală.

CEC a sancţionat mai multe partide politice

Partidul Schimbării a mai fost sancționat cu lipsirea de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de două luni începând cu iunie 2024 pentru avertisment în decursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanțarea campaniei electorale.

Din aceleași considerent, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei va fi lipsit de alocații de la bugetul de stat pe un termen de patru luni, începând cu 1 decembrie 2024.

În cazul Partidului Șansă, Comisia a constatat imposibilitatea de a-i aplica sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat, deoarece nu este beneficiar efectiv al acestora.

Totodată, CEC a atenționat concurenții electorali Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Renaștere despre respectarea prevederilor legale cu privire la utilizarea mijloacelor bănești depuse în contul cu mențiunea „Fond electoral” doar după declararea acestora autorității electorale.

Tags: Comisia Electorală Centrală (CEC)Forța de Alternativă și de Salvare a MoldoveiPartidul „Șansă”Partidul Schimbării
Politică