X

CEC: În trei localități vor avea loc alegeri locale noi în 2024

Comisia Electorală Centrală a stabilit data alegerilor locale noi pentru alegerea unor consilii locale.

Astfel, pe data de 19 mai 2024, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor sătești în localitățile Cairaclia din raionul Taraclia și Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia.

Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

„În aceste localități au fost înregistrați câte doi concurenți pentru alegerile fiecărui consiliu local. Urmare dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 4 noiembrie curent și anulării înregistrării candidaților desemnați de către Partidul Politic „ȘANSĂ”, în satele Cairaclia și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, în buletinele de vot, s-a regăsit câte un candidat independent la funcția de consilier”, informează CEC.

În satul Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, concurentul electoral rămas în cursă a înaintat o listă de candidați de doar 5 pretendenți la funcția de consilier. Conform legislației în vigoare, consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea organului electoral. Astfel, CEC a constatat imposibilitatea constituirii unei noi componențe a consiliilor locale în aceste localități și a decis desfășurarea alegerilor locale noi.

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

De asemenea, CEC a stabilit organizarea, pe 3 martie 2024, a alegerilor parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia. În cadrul ședinței de miercuri, CEC a modificat data scrutinului și a decis că acesta se va desfășura pe 19 mai 2024, odată cu alegerile locale noi.

Menționăm că alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local vor avea loc și în comuna Cealîc, raionul Taraclia.

Tags: alegeriCairacliaCECComisia Electorala CentralaCotovscoeGagauzia
Categorii: PoliticăȘtirile zilei