CEDO condamnă Finlanda pentru expulzarea unui irakian

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Finlanda pentru decizia ei de a expulza un irakian care a fost ucis imediat ce s-a întors în ţara sa natală, informează AFP, potrivit agerpres.

“CEDO consideră în special că autorităţile finlandeze nu au întreprins o examinare suficient de atentă a riscurilor la care era supus în Irak tatăl reclamantei”, a explicat instituţia judiciară a Consiliului Europei într-un comunicat.


Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Acest irakian sunit din Bagdad, care a fugit din ţara sa în 2015 pentru a ajunge în Finlanda, era fost anchetator la Ministerul de Interne al Irakului. El a lucrat în mod concret asupra miliţiilor şiite şi a fost victima a două tentative de atentat, într-un context de tensiuni între grupări musulmane şiite şi sunite, a relatat CEDO.

Estimând că suniţii ca atare nu sunt ţinte ale persecuţiilor în Irak, Finlanda a luat o decizie de expulzare executorie împotriva lui, iar bărbatul a acceptat ca urmare un plan de repatriere voluntară. El a fost ucis pe o stradă din Bagdad cu trei gloanţe, la scurt timp după ce s-a întors în Irak, în noiembrie 2017.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

Cei şapte judecători ai CEDO au considerat astfel că a avut loc o încălcare a articolelor 2 (dreptul la viaţă) şi 3 (interdicţia torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Ei au condamnat Finlanda la plata a 20.000 de euro daune morale către fiica acestui bărbat, care a sesizat CEDO în 2018.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.