CEDO condamnă Rusia la plata unor despăgubiri din cauza închiderii unor site-uri de web

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia din cauză că a blocat diverse site-uri de web, în special publicaţii de opoziţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Internetul este ”un instrument esenţial în exercitarea dreptului la libera exprimare”, subliniază braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE) cu sediul la Strasbourg.


Citește și : Liderii din UE se vor întâlni fizic la jumătatea lunii viitoare

În această hotărâre, în care se pronunţă cu privire la patru cazuri, Curtea ”constată că dispoziţiile legii ruse privind informaţia, utilizate pentru a bloca site-uri de web, au produs efecte excesive şi arbitrare şi nu au furnizat garanţii adecvate împotriva abuzurilor”.

Judecătorii CEDO au hotărât în unanimitate că, în cele patru dosare, se încalcă articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, are protejează libertatea de exprimare.

”Măsurile care blochează accesul la site-uri de web constituie o atingere adusă drepturilor reclamanţilor de a comunica informaţii şi dreptului publicului de a le primi”, stabilesc ei.

CEDO a fost sesizată în perioada 2013-2015 de diverşi proprietari ai unor site-uri la care autorităţile ruse au blocat accesul.

Măsurile impuse erau diferite în funcţie de site-uri.

Unul dintre aceste site-uri, de editare digitală, a fost blocat ”colateral”, din cauză că adresa sa IP era aceeaşi cu a unui site care republica poveşti populare despre canabis şi pe care justiţia rusă voia să-l închidă.

Alte site-uri au fost blocate ”excesiv”, ca un site care nu putea fi accesat în întregime din cauza unei singure pagini vizate, în pofida faptului că pagina respectivă a fost retrasă.

De asemenea, mai multe publicaţii de opoziţie au fost blocate ”angro”, din cauza faptului că acopereau un anumit tip de informaţii.

Citește și : ŞOC în lumea tenisului mondial! Novak Djokovic este INFECTAT cu coronavirus

”O asemenea blocare globală este o măsură extremă, comparabilă cu interzicerea unui ziar dau unui post de televiziune, şi necesită o justificare distinctă”, stabileşte Curtea.

În afară de cheltuieli de judecată, CEDO condamnă Moscova să plătească fiecăruia dintre cei patru reclamanţi despăgubiri în valoare de 10.000 de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.