CEDO îi cere Greciei să ia măsuri pentru protejarea migranţilor de COVID-19

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată în regim de urgenţă de trei migranţi găzduiţi într-o tabără de refugiaţi în Grecia şi care se consideră ameninţaţi de COVID-19, i-a cerut Atenei să ia măsurile necesare pentru protecţia lor, informează joi CEDO, potrivit AFP, scrie agerpres.

Reclamanţii, doi minori neînsoţiţi şi un bărbat de 80 de ani, au acuzat condiţiile mediocre din taberele de refugiaţi insalubre şi suprapopulate din Grecia, subliniind riscul de a se îmbolnăvi de COVID-19.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Olanda

În acest dosar, CEDO, cu sediul la Strasbourg, le-a cerut marţi autorităţilor Greciei “să-i transfere pe reclamanţi sau cel puţin să le garanteze condiţii compatibile” cu cele prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice “tratamentele inumane şi degradante”.

Ea le-a cerut de asemenea să ofere îngrijiri, precum şi o asistenţă medicală conformă stării lor de sănătate celor trei migranţi, găzduiţi într-o tabără de refugiaţi din insula Samos.

În jur de 100.000 de solicitanţi de azil trăiesc în prezent în Grecia, dintre care 70.000 în cele 38 de tabere instalate pe teritoriul său, potrivit autorităţilor greceşti.

Două dintre aceste două tabere, situate în Grecia continentală, au fost plasate săptămâna trecută în carantină după înregistrarea a 28 de cazuri de COVID-19.

Într-un dosar distinct, CEDO a suspendat provizoriu, la sfârşitul lui martie, extrădarea unui bărbat de 60 de ani arestat la Londra în vara lui 2017. SUA îi cer Regatului Unit extrădarea lui pentru a-l judeca într-un dosar de trafic cu stupefiante.

Citește și : Record de cazuri noi de COVID-19 în Rusia, totalul depăşeşte 10.000

Dezvăluind că acest bărbat, a cărui naţionalitate nu a fost precizată, suferă de diabet şi de astm, CEDO a întrebat părţile cu privire la riscul “ca el să fie supus unor pedepse inumane şi degradante” dacă va fi condamnat la închisoare pe viaţă, pedeapsă “ireductibilă” în SUA.

Însă, înainte de a a lua o decizie în acest dosar, CEDO a ridicat problema unei posibile încălcări a Convenţiei Europene din cauza condiţiile de detenţie la care el ar fi supus în SUA în contextul pandemiei de COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.