Cehia: Camera Deputaţilor a aprobat impozitarea despăgubirilor către Biserici

Publicat:

Camera Deputaţilor a Cehiei a aprobat miercuri un amendament controversat ce prevede impozitarea despăgubirilor financiare acordate Bisericilor pentru bunurile confiscate sub fostul regim comunist între 1948-1989, transmite AFP, potrivit agerpres.

Amendamentul a fost înaintat de partidul comunist KSCM drept condiţie pentru susţinerea tacită a instalării la putere în 2018 a guvernului minoritar format de mişcarea populistă ANO, a premierului miliardar Andrej Babis, şi de social-democraţii din CSSD.


Citește și : Germania condamnă la ani grei de închisoare un azilant sirian

Textul a fost aprobat cu 106 voturi ale celor 172 de deputaţi prezenţi. Pe lângă ANO, CSSD şi KCSM, a votat ‘pentru’ şi partidul de extremă dreapta SPD.

În baza unei legi adoptate în 2012, 17 confesiuni din Cehia, printre care în primul rând Biserica romano-catolică, au dreptul de a recupera bunuri în valoare de 75 miliarde de coroane (2,9 miliarde de euro), confiscate de fostul regim comunist.

Bisericile urmează să primească de asemenea o despăgubire de 59 miliarde de coroane (2,3 miliarde de euro) pe 30 de ani pentru bunurile care nu pot fi restituite în natură. Această sumă este considerată excesivă de actuala coaliţie la putere.

‘Nimeni nu pune la îndoială principiul restituţiei. Însă preţul trebuie să corespundă realităţii’, a declarat liderul grupului parlamentar al ANO, Jaroslav Faltynek.

Impozitarea acestor despăgubiri ar urma să aducă la bugetul statului echivalentul a circa 15 milioane de euro pe an, până în 2030.

‘Nu trebuie dat înapoi în faţa comuniştilor şi acceptată o falsificare a istoriei’, a declarat liderul partidului de dreapta ODS, Petr Fiala.

La rândul său, şeful grupului parlamentar al unui alt partid de dreapta TOP 09, Miroslav Kalousek, i-a acuzat pe autorii amendamentului de ‘antisemitism’, dat fiind că impozitarea ar urma să se aplice şi despăgubirilor către organizaţii religioase evreieşti.

Citește și : Timmermans: „Backstop-ul” este o linie roşie care nu poate fi negociată cu Londra

Textul urmează să fie supus la vot şi în Senat, unde coaliţia nu este majoritară.

Este probabil că amendamentul va fi în cele din urmă examinat de Curtea Constituţională, după o respingere anticipată în Senat şi o nouă aprobare de către Camera Deputaţilor.

Mikulas Ferjencik, deputat al Partidului Piraţilor, a acuzat ANO şi CSSD că nu vor decât ‘să-i facă pe comunişti să tacă’, dar nu vor ca legea să fie cu adevărat adoptată.

În Cehia, ţară cu 10,6 milioane de locuitori, credincioşii sunt o minoritate, 3,6 milioane de persoane declarând la recensământul naţional din 2011 că nu au o credinţă religioasă, iar 5 milioane lăsând necompletată rubrica din chestionar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.