Un celebru opozant din Emiratele Arabe Unite a fost condamnat la închisoare

Publicat:

Celebrul opozant din Emiratele Arabe Unite (EAU) Ahmed Mansoor a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi o amendă de un milion de dirhami (235.000 de euro) pentru a fi criticat guvernul şi pătat imaginea ţării sale pe reţelele sociale, au anunţat joi două ziare proguvernamentale, citate de France Presse, potrivit agerpres.

Tribunalul care a pronunţat sentinţa la Abu Dhabi a ordonat de asemenea ca Mansoor să fie plasat sub supraveghere timp de trei ani după eliberarea sa, au precizat cotidianele The National şi Gulf News.


Citeşte şi: Atac cu cuţitul într-o gară din Germania. Agresorul a fost ucis – VIDEO

Presa internaţională nu este autorizată să asiste la astfel de procese în EAU, unde familiile care controlează puterea nu tolerează nicio critică din partea opozanţilor.

Ahmed Mansoor, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat pentru că a pătat “statutul şi prestigiul Emiratelor Arabe Unite şi al simbolurile sale” şi pentru că a afectat relaţiile dintre ţara sa şi vecinii ei, a indicat The National, precizând totuşi că opozantul a scăpat de acuzaţia de complot cu o “organizaţie teroristă”.

Tariq al-Shamsi, avocatul numit de autorităţi pentru a-l apăra, a cerut într-o audiere anterioară ca toate acuzaţiile împotriva lui Mansoor să fie abandonate.

Într-un comunicat publicat joi, ONG-ul Gulf Centre for Human Rights (GCHR) a calificat această condamnare ca “şocantă”.

Vezi şi: SUA. Au apărut primele imagini luate din telefonul atacatorului din Parkland – VIDEO

Această condamnare demonstrează “dispreţul manifestat de Emiratele Arabe Unite faţă de obligaţiile sale internaţionale în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi protecţia apărătorilor drepturilor omului”, a adăugat ONG-ul.

Arestarea lui Ahmed Mansoor în martie 2017 a declanşat un val de proteste din partea principalelor organizaţii de apărare a drepturilor omului, inclusiv Human Rights Watch şi Amnesty International.

Ahmed Mansoor este laureatul din anul 2015 al premiului Martin Ennals, după numele unui fost secretar general al Amnesty.

Când a fost arestat, procurorul însărcinat cu lupta împotriva criminalităţii informatice l-a acuzat pe Mansoor că a utilizat reţelele sociale pentru “publicarea de informaţii false” şi răspândirea unor “idei tendenţioase de natură să provoace revoltă şi sectarism”.

Vezi şi: SUA. Au apărut primele imagini luate din telefonul atacatorului din Parkland – VIDEO

Mansoor a fost deja condamnat la trei ani de închisoare în 2011 – la începutul Primăverii Arabe – într-un prim proces considerat “vădit injust” de grupurile pentru drepturile omului.

El şi alte patru persoane au fost găsite vinovate de “utilizarea internetului pentru a insulta liderii EAU”.

Opozantul a fost amnistiat de preşedintele executiv al Emiratelor în acelaşi an, dar lipsit de paşaport şi având interdicţie să călătorească în străinătate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.