Centrul Național Anticorupție face raportul activităţii pentru anul trecut

Publicat:

Centrul Național Anticorupție face raportul activităţii pentru anul trecut

RAPORTUL Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2023 a fost prezentat în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Potrivit documentului, în perioada de raportare, ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni. 429 dintre ele vizează cazuri de corupție sau conexe corupției. De asemenea, Centrul Național Anticorupție a participat la documentarea a 111 cauze penale inițiate de Procuratura Generală și alte 14 pornite de Ministerul Afacerilor Interne.

De menționat că, din numărul total de infracțiuni depistate, 12 sunt deosebit de grave, 357 – grave, iar 142 – mai puțin grave sau ușoare. Datele statistice arată că cele mai multe infracțiuni depistate, 115, au fost comise în cadrul întreprinderilor comerciale, 57 în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, 47 în cadrul autorităților publice locale, 43 în cadrul organelor afacerilor interne etc.


Centrul Național Anticorupție face raportul activităţii pentru anul trecut

Totodată, pe parcursul anului 2023, ofițerii de urmărire penală ai CNA au avut în gestiune 1100 de cauze penale. 405 au fost restanțe din perioada anterioară, 416 au fost inițiate de ofițerii de urmărire penală, iar 279 au parvenit din cadrul altor organe competente. De asemenea, anul trecut, au fost finalizate 273 de cauze penale, iar 164 dintre ele au fost trimise în judecată.

Directorul CNA, Alexandr Pînzari, a prezentat și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Potrivit informațiilor prezentate, au fost aplicate sechestre pe 1048 de bunuri, care au o valoare totală de peste 1,8 miliarde de lei. 25 dintre ele, ale căror valoare depășește 1,4 miliarde de lei, se află în străinătate. Printre bunurile pe care au fost aplicate sechestru figurează terenuri, construcții, mijloace de transport, smaralde și diamante etc. De menționat că, în cadrul cauzei penale denumite generic „frauda bancară”, autoritățile spaniole au confirmat că au fost aplicat sechestru pe bunuri cu o valoare de 1,13 miliarde de lei.

Centrul Național Anticorupție face raportul activităţii pentru anul trecut

„Se impun măsuri imediate la nivelul tuturor instituțiilor. Corupția este o amenințare la adresa securității statului și combaterea ei nu se poate rezuma doar la CNA și procuraturile specializate. Este nevoie de un efort comun și conștientizarea gravității acestui fenomen. De aceea, acolo unde au fost depistate scheme de corupție, acolo trebuie să se intervină dur la nivel managerial, pentru a lupta din interior la prevenirea acestor scheme”, a concluzionat directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari.

Potrivit legislației, Raportul Centrului Național Anticorupție urmează a fi prezentat în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana Primăriţa din Budești, Nina Costiuc, ar fi fost șoferița care a avut...

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați Sute de motocicliști au fost sancționați de la începutul operațiunii „Motociclistul” – 8 aprilie. Citește și: Consilierii PAS cer atragerea...

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei Cu denunț la Procuratura Generală (PG). Consilierii municipali din partea PAS, au depus o nouă plângere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.