Cercetătorii Holocaustului folosesc inteligența artificială pentru a căuta victime necunoscute

Publicat:

Cercetătorii Holocaustului folosesc inteligența artificială pentru a căuta victime necunoscute

Cercetătorii din Israel apelează la inteligența artificială pentru a răscoli grămezi de documente în încercarea de a identifica sute de mii de evrei uciși în Holocaust ale căror nume lipsesc de pe monumentele comemorative oficiale, scrie Reuters. Într-un caz, este vorba de două surori din România.

Peste șase milioane de evrei au fost uciși de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat în întreaga lume, de Yom HaShoah, sau Ziua de comemorare a Holocaustului, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

În perioada premergătoare acestor comemorări, personalul de la Centrul mondial de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim a declarat că lucrează pentru a intensifica căutările de detalii despre victimele cunoscute și necunoscute, după ce a dezvoltat propriul software bazat pe inteligență artificială.

De-a lungul anilor, voluntarii au urmărit informații despre 4,9 milioane de persoane citind declarații și documente, verificând imagini de film, cimitire și alte înregistrări.

„Este foarte greu pentru o ființă umană să facă acest lucru – să treacă peste tot și să nu rateze niciun detaliu”, a declarat Esther Fuxbrumer, șefa de dezvoltare a software-ului, pentru Reuters.

Există lacune uriașe în cele 9 milioane de înregistrări existente. Naziștii „pur și simplu luau oameni, îi împușcau și îi acopereau într-o groapă. Și nu a mai rămas nimeni care să povestească despre ei”, a spus Fuxbrumer.

Apoi, mai este și sarcina uriașă de a lega persoanele de date, membri ai familiei și alte detalii, de a căuta duplicate și de a compara relatările.

Sistemul de inteligență artificială, dezvoltat în ultimii doi ani pentru a cerceta dosare în engleză, ebraică, germană, rusă și alte limbi, este în prezent în curs de testare.

„Tehnologia respectivă funcționează foarte repede, durează câteva ore pentru a trece în revistă sute de mărturii și este foarte exact, rezultatele”, a declarat Fuxbrumer.

„Am văzut că din fiecare mărturie putem obține între șase și șapte nume cu detalii complete pe care le putem introduce automat în baza noastră de date, iar în jur de 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi despre care nu știam”.

Într-un caz, au găsit informații despre Yehudit și Ruth Rosenbaum, două surori gemene care la patru ani și jumătate au plecat din România și au fost duse la Auschwitz. Yehudit a supraviețuit. Ruth a fost ucisă.

„Și am reușit să aducem mai multe informații despre Ruth de la cineva care nu este deloc din familia ei, cineva care a cunoscut-o în lagăr”, a spus Fuxbrumer.

În cadrul testelor, personalul face teste pe 400 dintre cele 30.000 de mărturii, inclusiv multe videoclipuri înregistrate de supraviețuitori, cu o durată de trei ore.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Fuxbrumer a declarat că au fost adăugate 1.500 de nume noi și că sunt așteptate multe altele în următoarele săptămâni, când sistemul va fi folosit pe toate cele 30.000 de mărturii. Următoarea fază a procesului va acoperi jurnalele.

„Credem că în acest fel vom reuși să aducem o mulțime de povești despre o mulțime de victime care au fost ucise, copii mici pe care nimeni altcineva nu îi cunoștea, pentru a ne spune povestea despre ce li s-a întâmplat”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În acest an la Olimpiada Republicană la Economie participă 61 de studenți

În acest an la Olimpiada Republicană la Economie participă 61 de studenți În perioada 17-19 mai la Academia de Studii Economice din Moldova se desfășoară...

Rusia susţine că Ucraina a lansat spre Crimeea 9 rachete americane ATACMS şi că a distrus 60 de drone ucrainene

Rusia susţine că Ucraina a lansat spre Crimeea 9 rachete americane ATACMS şi că a distrus 60 de drone ucrainene Oficiali ruşi au declarat duminică...

Încă o zi neagră pentru marina rusă: Ucraina susţine că a distrus căutătorul rusesc de mine Proiect 266-M Kovroveţ

Încă o zi neagră pentru marina rusă: Ucraina susţine că a distrus căutătorul rusesc de mine Proiect 266-M Kovroveţ Forţele navale ucrainene au anunţat...

ULTIMA ORĂ/ Veronica Dragalin într-un scandal cu Vladislav Gribincea și Ilie Chirtoaca din cauza unei scrisori

ULTIMA ORĂ/ Veronica Dragalin într-un scandal cu Vladislav Gribincea și Ilie Chirtoaca din cauza unei scrisori Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin declară că Vladislav...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.