Cetăţeanul francez Bernard Phelan, condamnat de justiţia din Iran la şase ani şi jumătate de închisoare

Publicat:

Familia cetăţeanului francez Bernard Phelan a anunţat miercuri că acesta a fost condamnat de justiţia din Iran la şase ani şi jumătate de închisoare, pentru spionaj, transmite dpa, potrivit agerpres.

Phelan, în vârstă de 64 de ani, cu probleme de sănătate, care are şi cetăţenie iraniană, a fost acuzat de transmitere de informaţii către o altă ţară. Sentinţa împotriva sa a fost pronunţată la sfârşitul lui februarie, a comunicat miercuri sora lui.


Citește și : Ministerul de Interne iranian anunţă primele arestări în ancheta asupra elevelor intoxicate

Arestat la începutul lui octombrie în oraşul Mashhad din nord-estul Iranului, în timpul unei călătorii de studii, Phelan nu şi-a recunoscut vinovăţia şi a respins şi alte acuzaţii. Poliţiştii care l-au reţinut au afirmat că el fotografia o moschee arsă şi personal din forţele de ordine şi l-au acuzat de difuzare de “propagandă împotriva regimului” de la Teheran şi de transmiterea imaginilor către un ziar britanic.

La acuzaţii s-a adăugat şi însuşirea unor obiecte ceramice vechi.

Ministerul de externe de la Paris a confirmat în ianuarie că Phelan este în arest în Iran şi se fac eforturi pentru eliberarea lui imediată. Autorităţile iraniene nu au dat niciun fel de informaţii despre caz.

Familia lui Phelan afirmă că starea de sănătate a acestuia s-a înrăutăţit după arestare: are probleme cardiace grave, risc ridicat de accidente vasculare şi blocaj renal şi resimte dureri cronice din cauza unor afecţiuni ale oaselor. El a fost condamnat în primă instanţă la o pedeapsă mai mică şi i s-a spus că va fi graţiat, având în vedere vârsta şi bolile sale, susţin rudele.

Citește și : Peste 20 de arestări în Belarus în urma sabotajului asupra unui avion militar rusesc

În ultimii ani, în Iran au mai fost închişi sub acuzaţii de spionaj sau alte infracţiuni legate de securitatea naţională şi alţi cetăţeni străini, reaminteşte dpa. Procesele de acest gen se desfăşoară de multe ori fără public, de aceea unii activişti pentru drepturile omului le consideră incorecte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.