Cetățenii R.Moldova care muncesc sau au muncit în Spania vor primi pensii și indemnizații

Publicat:

Cetățenii R.Moldova care muncesc sau au muncit în Spania vor primi pensii și indemnizații

Acordul în domeniul securității sociale între R. Moldova și Regatul Spaniei, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, intră în vigoare pe 1 iunie curent, se arată într-un comunicat joi, 9 mai.

În baza Acordului, cetățenii R. Moldova care muncesc sau au muncit în Regatul Spaniei vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş, potrivit zdg.md.


Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Conform datelor oficiale, în prezent în Regatul Spaniei sunt stabiliți circa 22 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Acordul va aduce beneficii importante pentru cetățenii R. Moldova care muncesc sau au muncit în Regatul Spaniei, una din principalele destinații UE ale conaționalilor noștri din diaspora. Implementarea Acordului va contribui la protejarea drepturilor și bunăstării lucrătorilor migranți și a familiilor lor.

Astfel, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care Republica Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.

Informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale. Informații cu privire la țările cu care Republica Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiile responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite în Acord.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Cetățenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate pot solicita suport consultativ apelând și la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Portugheză, România, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Estonia, Republica Cehă, Regatul Belgiei, Republica Polonă, Ungaria, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana Primăriţa din Budești, Nina Costiuc, ar fi fost șoferița care a avut...

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați Sute de motocicliști au fost sancționați de la începutul operațiunii „Motociclistul” – 8 aprilie. Citește și: Consilierii PAS cer atragerea...

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei Cu denunț la Procuratura Generală (PG). Consilierii municipali din partea PAS, au depus o nouă plângere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.