Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în VMS: Cum funcționează și care sunt beneficiile

Publicat:

Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în VMS: Cum funcționează și care sunt beneficiile

Cetățenii Republicii Moldova vor putea investi în valorile mobiliare de stat (VMS) pentru a-și asigura un viitor financiar stabil și a contribui, în același timp, la finanțarea proiectelor de dezvoltare a țării. Astăzi, a fost anunțată lansarea primei platforme online de achiziție eVMS.md, care permite efectuarea directă a tranzacțiilor, rapid și simplu, fără intermediari și comisioane. Platforma va fi funcțională începând cu ziua de mâine, 1 august. 

Ministerul Finanțelor subliniază că pentru a putea investi, cetățenii trebuie să-și creeze un cont pe platformă, să aibă un cont bancar la o bancă din Republica Moldova și să dețină semnătura electronică emisă în Republica Moldova, potrivit voceabasarabiei.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Prin lansarea acestei platforme, cetățenii vor avea o alternativă atractivă și sigură pentru a-și investi resursele/economiile. În același timp, investind în valori mobiliare de stat, cetățenii vor contribui direct la proiecte de dezvoltare, inclusiv în domeniile sociale, infrastructură și altele”, mai precizează ministerul.

Prezent la evenimentul de lansare, primministrul Dorin Recean a apreciat contribuția echipei Ministerului Finanțelor și a partenerilor de dezvoltare, subliniind rolul unui efort comun pentru îmbunătățirea serviciilor publice, inclusiv a celor investiționale.

„Platforma va contribui la dezvoltarea pieței de capital și la familiarizarea oamenilor cu noile instrumente lansate de Guvern. În acest context, devin tot mai importante proiectele de educație financiară, care vor ajuta cetățenii să utilizeze produsele guvernamentale în beneficiul lor”, a spus premierul Dorin Recean.

Petru Rotaru, fost ministru al Finanțelor, viceguvernator al BNM: „Am luat decizia să lansăm acest proiect pentru că înțelegem foarte bine realitățile care sunt astăzi și unele practici internaționale spun foarte clar că orice cetățean a unei țări, dacă activează și dacă are resurse financiare, poate să investească în țara sa. Aceasta este legătura directă între investiția unui cetățean în dezvoltarea țării în care se regăsesc. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să investească. Acum persoanele vor avea posibilitatea timp de o lună să se logheze și respectiv, să se acomodeze cu acest sistem. Ne propunem ca în luna septembrie să avem prima emisie de valori mobiliare de stat. Avem estimat pentru această emisie cca 1 mlrd de lei. Cei care se vor înregistra și vor reuși să treacă toate procedurile tehnice, vor fi ajutați prin intermediul unui centru de apel care va fi anunțat ulterior și respectiv, dacă cetățenii vor avea întrebări referitor la logare sau anumite probleme de a înțelege sistemul vor fi ajutați astfel încât la momentul emiterii aceștia să poate procura valori mobiliare de stat fără intermediari, având acces direct de la sursă.”

Cum funcționează eVMS.md și care sunt beneficiile

Platforma eVMS.md oferă utilizatorilor/investitorilor posibilitatea de a-și crea un cont personal, care va asigura acces rapid și securizat la toate funcționalitățile platformei. Utilizatorii vor putea efectua tranzacții cu VMS direct, fără intermediari, ceea ce simplifică și eficientizează procesul. Platforma asigură transparență completă prin furnizarea de informații actualizate, incluzând ratele curente și istorice, astfel încât investitorii să poată lua decizii informate. De asemenea, utilizatorii își pot gestiona contul și investițiile în orice moment, având acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7, oferind astfel flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Investițiile în VMS reprezintă o opțiune sigură și atractivă, deoarece acestea sunt garantate de stat. Aceasta înseamnă că investitorii pot avea încredere în securitatea și fiabilitatea investițiilor lor, riscurile fiind minime, deoarece de la înființarea pieței VMS, în anul 1995, statul a onorat în termen toate plățile pentru răscumpărarea acestora și plata dobânzilor aferente. În plus, investițiile în VMS generează venituri regulate și predictibile, oferind investitorilor o sursă constantă de venituri. Platforma eVMS.md facilitează procesul de achiziție, făcându-l rapid și simplu, astfel încât oricine, indiferent de locație, să poată participa cu ușurință.

Platforma a fost dezvoltată de Ministerul Finanțelor, în perioada anilor 2023-2024, cu sprijinul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova”, în baza Conceptului Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat persoanelor fizice în Republica Moldova, elaborat de asemenea cu sprijinul USAID, și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 192/2021.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting

VIDEO - Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting Megan Thee Stallion a cântat marţi la Atlanta, la...

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025 Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului...

FIFA și-a confirmat suportul pentru FMF

FIFA și-a confirmat suportul pentru FMF Conducerea Federației Moldovenești de Fotbal a avut astăzi o întrevedere oficială cu Președintele FIFA Gianni Infantino și Secretarul...

Parlamentul a VOTAT: Alegătorii corupți vor fi amendați

Parlamentul a VOTAT: Alegătorii corupți vor fi amendați Alegătorii care vor primi, accepta sau pretinde servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru sine sau...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.