Coreea de Sud are în vedere o creştere a cheltuielilor militare cu o medie anuală de 6,8% până în 2027 pentru a obţine capacităţi “covârşitoare” de contracarare a programelor de armament nord-coreene, potrivit planului prezentat de Ministerul Apărării Naţionale de la Seul, transmite EFE, potrivit agerpres.
Se aşteaptă ca Seulul să cheltuiască 560 de miliarde de woni (aproximativ 441,26 milioane de dolari) în următorii cinci ani numai pentru a-şi spori capacitatea de a stopa dronele nord-coreene, potrivit Reuters.
Agenţia sud-coreeană Yonhap a relatat la rândul său că Ministerul Apărării de la Seul speră să cheltuiască în total 331,4 trilioane de woni (261 miliarde de dolari) pe o perioadă de cinci ani: 107,4 trilioane de woni pentru îmbunătăţirea capacităţilor defensive şi 224 trilioane de woni pentru gestionarea trupelor, a echipamentului şi a unităţilor militare.
Scopul este sporirea bugetului militar al ţării – de 54,6 trilioane de woni în acest an – la 57,1 trilioane de woni pentru 2023, 61,4 trilioane de woni pentru 2024, 64 trilioane de woni pentru 2025, 70,9 trilioane de woni pentru 2026 şi 76 trilioane de woni pentru 2027. Proiectul de buget pentru armată trebuie aprobat de Adunarea Naţională (Parlamentul).
Printre planurile de modernizare şi consolidare a capacităţilor, proiectul menţionează necesitatea de a avea mai multe submarine de dimensiuni medii capabile să lanseze rachete balistice sau mai multe avioane de luptă stealth pentru a consolida aşa-numitul “sistem pe trei axe” pe care Coreea de Sud îl are din 2016 pentru contracararea unor posibile atacuri nord-coreene.
Cele trei elemente ale acestui sistem sunt Kill chain, platforma de detectare a posibilelor atacuri inamice şi activarea atacurilor preventive cu rachete sol-sol şi navă-sol, Sistemul de Apărare Aeriană şi de Rachete al Coreei (KAMD), care interceptează atacuri, şi sistemul coreean de pedepse şi răspuns în masă (KMPR), care ar ataca direct conducerea regimului nord-coreean ca răspuns la un atac.
Pentru consolidarea celor trei elemente, proiectul menţionează necesitatea creşterii arsenalului de rachete tactice sol-sol pentru a putea distruge ţinte subterane şi, de asemenea, a bombelor de grafit, menite să distrugă reţeaua electrică.
Se are în vedere şi îmbunătăţirea sistemelor radar la distrugătoarele echipate cu sistemul Aegis sau desfăşurarea de noi rachete sol-aer cu rază medie şi lungă de acţiune.
De asemenea, Ministerul Apărării sud-coreean subliniază nevoia de a achiziţiona tehnologiile necesare pentru a începe dezvoltarea unui nou sistem de apărare antirachetă la joasă altitudine (LAMD) în această perioadă de cinci ani, similar cu “Cupola de fier” (Iron Dome) israeliană şi conceput pentru a intercepta obuze de artilerie cu rază lungă de acţiune şi rachete tactice nord-coreene, precum KN-23 şi KN-24, greu de detectat.
Ministerul Apărării sud-coreean ia în calcul şi finanţarea menţinerii a 500.000 de militari în serviciu activ, o adevărată provocare, dată fiind scăderea severă a natalităţii în ţara asiatică.
Creşterea planificată pentru apărare urmează să fie aprobată într-un moment de maximă tensiune în Peninsula Coreea, în contextul în care, anul acesta, Phenianul a efectuat un număr record de teste de arme, iar Seulul şi Washingtonul şi-au reluat manevrele militare de proporţii şi desfăşurarea temporară a activelor strategice americane.