Chile PRELUNGEŞTE ‘starea de catastrofă’

Publicat:

Chile a prelungit cu o perioadă de trei luni ‘starea de excepţie constituţională în caz de catastrofă’, pentru a stopa epidemia de COVID-19, măsură ce oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice, transmite marţi AFP, potrivit agerpres.

‘Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor’, a justificat ministrul apărării, Alberto Espina.


Citeşte şi: După 25 de zile de acalmie, coronavirusul REAPARE în Noua Zeelandă

Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.

Chile a fost lovită dur de epidemie, înregistrând, la 18 milioane de locuitori, 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese.

Modul în care a fost gestionată epidemia şi o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcţia pe ministrul sănătăţii, Jaime Manalich, care şi-a anunţat sâmbătă demisia. Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor.

Chile a fost una din primele ţări latino-americane care a decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Citeşte şi: Trump se teme de cartea lui John Bolton: S-ar putea confrunta cu o ‘problemă penală’

Dar, spre deosebire de alte ţări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare.

Decizia a dat rezultate bune în cartierele înstărite, dar s-a dovedit mult mai puţin eficace în cele sărace.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.