China a anulat vizita şefului diplomaţiei europene la Beijing

Publicat:

China a anulat o vizită pe care urma să o efectueze în această ţară săptămâna viitoare şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, instituţie care, pe de altă parte, şi-a manifestat preocuparea faţă de decizia Chinei de a impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, două metale rare utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

“Din nefericire, am fost informaţii de către omologii noştri chinezi că datele preconizate pentru săptămâna viitoare nu mai sunt posibile şi trebuie acum să căutăm alternative”, a declarat purtătoarea de cuvânt Nabila Massrali.


Citește și : Atac terorist produs în oraşul israelian Tel Aviv; cel puțin nouă răniți

Conform acesteia, Beijingul nu a oferit nicio explicaţie pentru decizia de a anula vizita lui Borrell în China, ţară pe care Comisia Europeană şi unii politicieni europeni, precum şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, au descris-o drept “concurent şi rival sistemic” al UE.

Ministerul de Externe chinez nu a comentat deocamdată anularea acestei vizite, care urma să se desfăşoare pe 10 iulie şi avea pe agendă “chestiuni strategice”, inclusiv drepturile omului şi războiul ruso-ucrainean. Josep Borrell a mai avut o vizită anulată în China, în aprilie, atunci pentru că fusese testat pozitiv la COVID-19.

Tot marţi, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia Beijingului de a impune restricţii asupra exporturilor chineze de galiu şi germaniu, metale esenţiale pentru producţia de semiconductori, autoturisme electrice şi pentru alte industrii high-tech. Aceste două metale reprezintă materii prime “strategice” pentru tranziţia verde şi digitală a UE, a sesizat Comisia Europeană, care a precizat că va face o analiză de impact asupra măsurilor impuse de China.

Aceste restricţii vin în contextul altor restricţii impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie de vârf către China şi presiunilor exercitate de Washington către alte state, inclusiv cele europene, de a se alătura acestor măsuri.

Citește și : Ambasadoarea SUA în Rusia a fost sa-l viziteze în închisoare pe jurnalistul WSJ

Potrivit Beijingului, restricţiile pe care le va aplica de la 1 august exporturilor de galiu şi germaniu au ca scop protejarea securităţii naţionale a Chinei, explicaţie dezaprobată de Bruxelles. “Comisia (Europeană) este preocupată de faptul că aceste restricţii la export nu au legătură cu nevoia protejării păcii şi stabilităţii globale şi nici cu implementarea de către China a obligaţiilor privind neproliferarea ce decurg din tratatele internaţionale”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.