China dă undă verde producţiei în masă de taxiuri zburătoare autonome; primele zboruri comerciale programate în 2025

Publicat:

China dă undă verde producţiei în masă de taxiuri zburătoare autonome; primele zboruri comerciale programate în 2025

Taxiurile zburătoare autonome ar putea deveni în curând o realitate, după ce producătorul de vehicule EHang a obţinut primul certificat de producţie din lume pentru a le fabrica în China, informează livescience.com.

EH216-S, un vehicul electric produs de EHang “pentru transport de pasageri fără pilot”, cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), a primit autorizaţia pentru a fi produs în serie din partea Administraţiei Aviaţiei Civile din China (CAAC), au anunţat reprezentanţii companiei într-un comunicat din 7 aprilie, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Multe companii produc eVTOL-uri, dar până în prezent acestea au fost dezvoltate doar ca prototipuri pentru zboruri de testare. Noua decizie reprezintă un pas notabil spre lansarea eVTOL-urilor în scopuri comerciale.

“Viziunea noastră este de a introduce pe piaţa globală aeronave eVTOL fără pilot, sigure şi fiabile, oferind astfel servicii de mobilitate aeriană sigure, autonome şi ecologice pentru toată lumea”, a declarat Huazhi Hu, CEO-ul companiei EHang, în comunicat.

Certificatul de producţie îi dă undă verde companiei EHang pentru a fabrica taxiuri zburătoare, cuprinzând aprovizionarea cu materii prime, gestionarea lanţului de aprovizionare, controlul şi testarea calităţii, precum şi reparaţiile şi întreţinerea post-vânzare – toate verificate prin analize şi inspecţii cuprinzătoare.

Zburând spre cer

Anunţat pentru prima dată în 2018, modelul EH216-S produs de EHang este o aeronavă VTOL de mici dimensiuni, complet electrică, cu un fuselaj din fibră de carbon şi 16 elice alimentate de 16 motoare. Are o viteză de croazieră de 100 km/h şi poate atinge o altitudine maximă de aproximativ 3.000 de metri.

Proiectat pentru transportul de pasageri, acesta poate găzdui două persoane şi deţine un sistem de conducere autonomă care elimină necesitatea prezenţei unui pilot. Compania EHang susţine că VTOL-ul său a fost testat de numeroase ori, atât cu echipaj, cât şi fără echipaj. Nu este primul model al companiei, fiind dezvoltat după EHang 184, “o dronă pentru pasageri”, care a fost prezentată în 2016.

Compania EHang speră că modeul EH216-S va fi utilizat în domenii de activitate precum serviciile de taxi aerian, turismul aerian, transferurile de la aeroport şi transportul între insule.

Producţia pe scară largă a modelului EH216-S reprezintă o etapă importantă în transformarea aeronavelor eVTOL fără pilot şi a aeronavelor similare într-o realitate. Este primul eVTOL căruia i s-a acordat o astfel de certificare, ceea ce, la rândul său, ar putea face din China prima ţară din lume care va face din taxiurile zburătoare un serviciu pe care oamenii îl pot folosi.

În timp ce EH216-S are de acum aprobarea pentru producţia în masă, în octombrie 2023, CAAC a publicat Planul de dezvoltare a producţiei de aviaţie ecologică (2023-2035), care oferă îndrumări pentru a lansa un eVTOL operat de piloţi până în 2025 şi servicii complet autonome pe scară largă până în 2035, inclusiv necesitatea de a stabili reglementări practice şi planuri de asigurare pentru taxiurile zburătoare.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

În schimb, Planul de implementare a mobilităţii aeriene avansate (AAM) al Statelor Unite a stabilit 2028 ca fiind anul în care eVTOL-urile vor zbura pentru prima dată în scopuri comerciale, cu reglementări şi certificări adecvate care să gestioneze fabricarea şi utilizarea lor în condiţii de siguranţă.

Ţinând cont de aceste termene anunţate, China ar putea devansa Statele Unite în ceea ce priveşte fabricarea – sau cel puţin testarea – de eVTOL-uri la nivel comercial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cod galben de ploaie torențială în Capitală. Au fost inundate străzi; un arbore a căzut lângă un liceu

Cod galben de ploaie torențială în Capitală. Au fost inundate străzi; un arbore a căzut lângă un liceu Pe străzile capitalei se circulă cu dificultate...

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice Într-un efort concertat pentru protejarea mediului...

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile depuse de jumătate din judecătorii Curții de Apel Chișinău

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile depuse de jumătate din judecătorii Curții de Apel Chișinău 21 de magistrați părăsesc sistemul de justiție din propria...

Ministerul de Externe cheamă moldovenii să o susțină pe Natalia Barbu în prima semifinală a Eurovision

Ministerul de Externe cheamă moldovenii să o susțină pe Natalia Barbu în prima semifinală a Eurovision Astăzi, de la ora 22:00, are loc prima semifinală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.