X

China neagă că racheta care pică pe Lună i-ar aparţine

Ministerul de Externe din China a negat luni o informaţie comunicată de Statele Unite potrivit căreia lansatorul uzat preconizat să se prăbuşească pe faţa îndepărtată a Lunii luna viitoare ar fi un deşeu spaţial în urma misiunii lunare chineze desfăşurată în 2014, informează Reuters, potrivit agerpres.

Lansatorul rachetei, preconizat să se prăbuşească pe Lună pe 4 martie, a fost iniţial identificat de un cercetător independent ca fiind treapta unei rachete uzate de tip Falcon aparţinând SpaceX, compania deţinută de Elon Musk.

Citeşte şi: Pfizer RENUNŢĂ la cererea de aprobare a vaccinului său în India – Black News

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, NASA a spus că, potrivit analizei sale, obiectul este probabil lansatorul rachetei care a participat la misiunea chineză Chang’e 5-T1, lansată în 2014.

China a lansat sonda Chang’e 5-T1 fără echipaj uman pe suprafaţa Lunii în octombrie 2014 cu o rachetă Long March 3C, prevăzută cu trei trepte.

Obiectivul misiunii era de a testa abilitatea capsulei de a reintra în atmosfera terestră. Capsula a aterizat înapoi pe Terra în aceeaşi lună.

”Potrivit monitorizării efectuate de China, (racheta) Chang’e 5 a intrat în siguranţă în atmosfera terestră şi a ars în totalitate”, a spus Wang Wenbin, un purtător de cuvânt din cadrul ministerului de externe chinez, când a fost întrebat de reporteri dacă obiectul aparţinea misiunii chineze.

Citeşte şi: Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei – Black News

Călătoria de aproape un deceniu a propulsorului suspect a redeschis discuţiile despre deşeurile spaţiale şi despre responsabilitatea legală de a monitoriza resturile care plutesc în exteriorul atmosferei Pământului.

”China respectă legislaţia internaţională pentru dezvoltarea de misiuni spaţiale, va garanta dezvoltarea pe termen lung a activităţilor din spaţiul cosmic şi va conduce consultări mai ample cu părţile relevante”, a mai spus Wang.

Tags: Chang'e 5-T1ChinaFalconLong March 3ClunaNASArachetaspaceXSUAWang Wenbin
Categorii: Știrile zilei