X

China răsplăteşte El Salvadorul cu investiţii masive în infrastructură

China va ajuta la realizarea câtorva proiecte majore de infrastructură în El Salvador, inclusiv a unui mare stadion şi a unei uzine de tratare a apei, au anunţat cele două state, semnalând rolul în creştere al Beijingului în regiune după ce El Salvador a rupt relaţiile cu Taiwan, transmite miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele salvadorian Nayib Bukele, care s-a întâlnit marţi cu omologul său Xi Jinping în China, a declarat că investiţia reprezintă o ‘cooperare gigantică, nerambursabilă’ pentru micul stat din America Centrală, fără însă a preciza la cât se va cifra suma totală.

Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

Acordul prevede implicarea Chinei în construirea unui mare stadion, a unei biblioteci cu mai multe etaje şi a unei uzine de tratare a apei.

Totodată, China va ajuta la dezvoltarea staţiunilor turistice de pe coastă, prin construirea de străzi, parcuri, restaurante, magazine şi a unui sistem de aducţiune a apei.

Proiectul constituie cel mai clar indiciu de până acum al apropierii micului stat central-american de China.

El Salvador ‘aderă la principiul unei singure Chine, respinge categoric orice acţiune care contravine acestui principiu şi orice formă de ‘independenţă a Taiwanului”, au afirmat cele două state într-un comunicat comun.

China este pregătită să importe mai multe bunuri, precum zahăr şi cafea, din El Salvador, i-a declarat Xi omologului său, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing.

Cele două state au stabilit relaţii diplomatice în august 2018, când El Salvador le-a rupt pe cele cu Taiwan. Republica Dominicană şi Panama au trecut, de asemenea, de partea Chinei.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Ofensiva diplomatică a Chinei în America Centrală a înfuriat Statele Unite, care au declarat anul trecut că Beijingul oferă stimulente economice în tentativa de a domina această regiune.

Taiwan întreţine în prezent relaţii diplomatice cu 15 state, printre care ţările central-americane Guatemala, Honduras şi Nicaragua.

Ministrul de externe taiwanez a declarat luna trecută că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea de a acorda asistenţă de 8,6 miliarde de dolari, în schimb ‘exportând corupţie’ în statele care au renunţat la relaţia cu Taipei. China a denunţat o calomnie din partea Taiwanului.

Tags: BeijingChinaEl SalvadorNayib BukeleTaipeitaiwanXi Jinping
Categorii: Știrile zilei