China şi-a fixat sonda spaţială pe orbita lui Marte

Publicat:

După mai multe manevre de frânare, sonda spaţială chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes, miercuri, într-o poziţie staţionară pe orbita planetei Marte, informează DPA, potrivit agerpres.

Sonda chineză urmează să trimită un rover pe suprafaţa “Planetei Roşii” peste aproximativ trei luni, a precizat agenţia de presă Xinhua, citând Administraţia spaţială a Chinei.


Citeşte şi: Carles Puigdemont riscă să rămână fără imunitate europarlamentară. Spania îl aşteaptă cu cătuşe!

Până atunci, sonda va folosi camerele sale pentru a examina cu mare atenţie topografia şi alte condiţii existente în locul ales pentru asolizarea roverului.

Odată cu prima sa asolizare pe Marte, China doreşte să prindă din urmă Statele Unite, care au reuşit deja să trimită mai multe vehicule de explorare pe suprafaţa planetei Marte.

Autorităţile de la Beijing şi-au accelerat considerabil programul spaţial în ultimii ani şi au planificat deja o serie de misiuni pe durata mai multor decenii viitoare.

În 2019, China a devenit prima ţară din lume care a reuşit să plaseze cu succes un vehicul pe faţa nevăzută a Lunii.

Sonda spaţială Tianwen-1 a fost lansată pe 23 iulie 2020.

Această misiune este una dintre cele mai dificile din istoria explorărilor spaţiale demarate de China. Asolizarea pe Marte reprezintă o provocare uriaşă din punct de vedere tehnologic, întrucât “Planeta Roşie” deţine o atmosferă, spre deosebire de Lună.

China, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite au lansat misiuni spaţiale spre Marte aproximativ în aceeaşi perioadă, în iulie 2020.

Motivul este acela că Terra şi Marte se aliniază şi devin mai apropiate una în raport cu cealaltă la fiecare 26 de luni, oferind astfel o fereastră de oportunitate pentru lansarea unor misiuni mai eficiente prin prisma consumului de carburant.

Roverul american Perseverance a fost plasat cu succes de NASA pe suprafaţa planetei Marte săptămâna trecută.

Principalul obiectiv al misiunii Tianwen-1 este realizarea unei analize globale şi extensive a întregii “Planete Roşii”, prin intermediul sondei orbitale dar şi a roverului, care va fi trimis în zone de interes ştiinţific de pe suprafaţa lui Marte.

Obiectivele ştiinţifice ale acestei misiuni sunt: cartografierea morfologiei şi structurilor geologice ale planetei Marte, analiza caracteristicilor de suprafaţă ale solului şi identificarea depozitelor de apă îngheţată, analiza compoziţiei solului, studierea ionosferei şi a caracteristicilor climei marţiene, respectiv analiza câmpului electromagnetic şi a celui gravitaţional, precum şi a structurii interne a “Planetei Roşii”.

Peste aproximativ trei luni, sonda orbitală Tianwen-1 va trimite spre suprafaţa lui Marte o capsulă de asolizare în care se află un rover robotizat cu greutatea de 240 de kilograme. Asolizarea se va produce în zona Utopia Planitia din emisfera nordică marţiană.

Citeşte şi: INCENDIU într-o tabără de refugiaţi din Grecia! Un copil a murit!

Dacă asolizarea se va desfăşura fără probleme, roverul cu baterii solare va începe o misiune de 90 de zile de explorare la suprafaţa planetei.

Tianwen-1 este prima misiune interplanetară independentă a Chinei, după ce o altă sondă spaţială ce făcea parte dintr-o misiune organizată în colaborare cu Rusia, nu a reuşit să iasă de pe orbita terestră în 2011.

Până în prezent, în cadrul programului său spaţial, China a reuşit să aselenizeze de trei ori, în cadrul misiunilor Chang’e 3 (2013), Chang’e 4 (2019 – pe faţa întunecată a Lunii) şi Chang’e 5 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.