Ministerul de Externe chinez a declarat vineri că Statele Unite au refuzat să răspundă la o cerere a Chinei pentru a primi informaţii în legătură cu balonul pe care l-au doborât în largul coastei statului Carolina de Sud la începutul acestei luni, relatează Reuters, potrivit agerpres.
Balonul chinezesc, despre care Beijingul neagă că era o “navă de spionaj” guvernamentală, a petrecut o săptămână zburând deasupra Statelor Unite şi Canadei înainte ca preşedintele Joe Biden să ordone să fie doborât. Episodul a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing, conducând la amânarea unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane.
Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective
“Statele Unite, de la recuperarea resturilor (balonului) la analiza resturilor, au acţionat complet pe cont propriu şi pe ascuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, într-un briefing regulat.
“Din timp, prin canale consulare protejate, China a cerut în mod clar Statelor Unite să o notifice cu privire la progresul (recuperării balonului), dar Statele Unite au refuzat să răspundă”, a adăugat el.
Comentariile lui Wang au fost făcute ca răspuns la o întrebare despre o investigaţie în curs de desfăşurare a SUA asupra balonului.
China a declarat că presupusul balon-spion era o “navă civilă” folosită în scopuri meteorologice şi că a ajuns accidental în spaţiul aerian al SUA.
Statele Unite au spus că un laborator al Biroului Federal de Investigaţii din Virginia analizează resturile balonului pentru
“exploatarea contrainformaţiilor”.
Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare
Atât Departamentul de Stat, cât şi Pentagonul au spus că i-au contactat pe omologii lor chinezi, în încercarea de a menţine deschise liniile de comunicare, după ce presupusul balon-spion a fost doborât la 4 februarie.
Ministerul Apărării chinez a declarat ulterior că a refuzat un apel telefonic propus cu Pentagonul pentru că Statele Unite
nu au creat “atmosfera potrivită”.