Chipul unei femei de Neanderthal care a trăit acum 75.000 de ani a fost recreat pe baza unui craniu

Publicat:

Chipul unei femei de Neanderthal care a trăit acum 75.000 de ani a fost recreat pe baza unui craniu

Oamenii de știință au realizat o reconstrucție remarcabilă a unei femei neanderthaliene care a trăit acum 75.000 de ani, relatează BBC.

Sculptura se bazează pe rămășițele turtite și sfărâmate ale craniului femeii, ale cărui oase erau atât de moi când au fost excavate, încât aveau consistența „un biscuit bine înmuiat”. Așa că cercetătorii au fost nevoiți mai întâi să întărească fragmentele de os, înainte de a le reasambla. Apoi au creat modelul 3D.


„Cred că ne poate ajuta să înțelegem cine erau”, a spus dr. Emma Pomeroy, paleoantropolog la Universitatea din Cambridge. „Este extrem de interesant și este un privilegiu enorm să poți lucra cu rămășițele oricărui individ, dar mai ales cu unul atât de special”, a spus ea pentru BBC News. Craniul pe care se bazează modelul a fost găsit în Peștera Shanidar din Kurdistanul irakian.

Rămășițele a cel puțin 10 bărbați, femei și copii de Neanderthal au fost dezgropate acolo în anii 1950. Când un grup britanic a fost invitat acolo de autoritățile kurde în 2015 și a găsit un nou schelet – numit Shanidar Z – care includea o mare parte din partea superioară a corpului individului, inclusiv coloana vertebrală, umerii, brațele și mâinile. Craniul era în mare parte acolo și el, dar turtit într-un strat de 2 cm grosime, probabil din cauza unei stânci căzute peste el.

„Craniul era la fel de plat ca o pizza”, a spus profesorul Graeme Barker de la Cambridge, care conduce noile săpături de la Shanidar. Cu permisiunea departamentului local de antichități, fragmentele de craniu au fost aduse în Marea Britanie în blocuri de sedimente pentru a începe procesul minuțios de a le pune la loc. Puzzle-ul complicat a durat mai mult de un an. Craniul reconstruit a fost apoi scanat, iar o variantă imprimată 3D le-a fost trimisă artiștilor olandezi Adrie și Alfons Kennis, renumiți pentru priceperea lor de a crea reprezentări fidele ale oamenilor antici pe baza rămășițelor lor osoase. Din analizele făcute de experți, probabil că femeia a murit la peste 40 de ani. Acest lucru este indicat de dinții ei, care sunt uzați aproape până la rădăcini.

„În momentul în care dinții devin atât de uzați, mestecatul nu mai este atât de eficient” , a explicat Pomeroy. „Avem și alte semne de sănătate dentară precară – unele infecții, unele boli ale gingiilor, de asemenea. Cred că a ajuns la sfârșitul natural al vieții”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina atacă Rusia cu drone: Doi morţi, între care un copil de patru ani

Ucraina atacă Rusia cu drone: Doi morţi, între care un copil de patru ani O femeie şi copilul acesteia în vârsta de patru ani au...

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Suedia

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Suedia Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane şi a izolat o zonă importantă din Stockholm după...

Popșoi participă la sesiunea Comitetului de Miniștri al CE

Popșoi participă la sesiunea Comitetului de Miniștri al CE Șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi, va participa la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri...

Cel mai mare producător de gaze din România se extinde în Republica Moldova

Cel mai mare producător de gaze din România se extinde în Republica Moldova Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.