X

Chişinăul a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

Chişinăul a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Documentul a fost semnat, cu puțin timp în urmă, de către guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în prezența conducerii băncilor licențiate din Republica Moldova, transmite un comunicat oficial al BNM, remis presei.

„Este o zi istorică pentru Republica Moldova. Din partea BNM avem o declarație clară și neechivocă a dorinței de a fi parte din sistemelor europene, arată contribuția BNM în acest parcurs european și reprezintă un moment important pentru economia RM. (…) Cu acest sistem o plată ar putea fi făcută într-un orizont de timp de circa 24 de ore și în loc să plătim 20-30 de euro pentru o tranzacție să plătim 1-3 euro. Asta înseamnă un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic, fac plăți ca persoane fizice sau companii. Va fi o veste foarte bună pentru moldovenii care trăiesc și muncesc în străinătate și transferă remitențe”, a declarat șefa BNM.

Citeşte şi: Ceban și Dodon ar putea avea intenții prezidențiale – Stiripesurse.md

Această inițiativă va avea ca rezultat furnizarea plăților fără numerar în euro, către și dinspre spațiul european, oferind soluții mai sigure, rapide și comode pentru cetățenii Republicii Moldova.

Chişinăul a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

„Sunt două etape care urmează: partea de evaluare și partea de conectare. În total estimăm o perioadă de timp de în jur de un an partea de evaluare și ceva mai puțin, poate jumătate de an, partea de conectare. Aceste etape nu depind de noi în acest moment”, a precizat guvernatoarea BNM.

Aderarea Republicii Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională și un proiect de țară esențial în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind implementată cu suportul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Tags: Anca DraguBanca Națională a Moldovei (BNM)Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA)
Economie