X

Chișinăul acuză Tiraspolul că nu permite desfășurarea recensământului populației

Chișinăul acuză Tiraspolul că nu permite desfășurarea recensământului populației

Separatiștii de la Tiraspol nu permit desfășurarea referendumului populației și al locuințelor din Republica Moldova în localitățile din raionul Dubăsari. 

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a informat că, la solicitarea Biroului Național de Statistică, prin canalele de interacțiune Chișinău – Tiraspol a fost asigurată coordonarea aspectelor de facilitare a accesului și de obținere a garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul comunei Corjova și altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale ale R. Moldova, potrivit infoprut.ro.

Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Aceste coordonări au fost necesare pentru a evita incidente și situații de criză pe teren, în contextul în care este vizat un perimetru amplasat după infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului, unde organele naționale competente se află în imposibilitatea de a asigura măsuri prompte de securitate și de menținere a ordinii publice. Cu regret, atât reprezentantul politic de la Tiraspol, cât și delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au comunicat un refuz categoric în privința asigurării accesului și oferirii garanțiilor de securitate, au calificat ca fiind provocatoare inițiativa Chișinăului și au politizat-o excesiv, precum și au insistat pe abținerea de la acest proces în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Potrivit autorităților de la Chișinău, aceste reacții denotă încă o dată că „Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului și să manifeste abordări de confruntare permanentă cu autoritățile de la Chișinău”.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

Menționăm că, în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, în Republica Moldova se va desfășura recensământul populației și locuințelor.

 

Tags: chisinauTiraspol
Politică