Ciclonul Biparjoy a măturat coastele indiene; sute de copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi

Publicat:

Sute de copaci şi stâlpi de electricitate au fost doborâţi de ciclonul Biparjoy, care a scăzut din intensitate vineri, în timp ce se deplasa spre nord după ce a lovit coastele indiene, aducând vânturi puternice şi valuri impresionante pe ţărmurile Indiei şi Pakistanului, transmite AFP, informează agerpres.  

Peste 180.000 de locuitori din statul indian Gujarat, situat în vestul Indiei, şi din Pakistanul vecin au fost strămutaţi preventiv din zonele care, conform previziunilor, urmau să fie traversate de Biparjoy – “dezastru”, în bengaleză.


Citește și : Primarul din Miami candidează şi el la preşedinţia SUA

Mai puţin intensă decât se aşteptau meteorologii, “furtuna ciclonică foarte puternică” a traversat joi seară regiunile de coastă în apropierea portului Jakhau (vest), însoţită de vânturi susţinute, cu viteze de până la 125 km/h, înainte de a începe să piardă din forţă câteva ore mai târziu.

Meteorologii indieni se aşteaptă ca furtuna să scadă în intensitate, devenind o depresiune moderată până la sfârşitul zilei de vineri.

Sute de stâlpi de utilităţi au fost doborâţi de-a lungul coastei, antrenând întreruperi de curent în mare parte din regiune, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului din Gujarat.

Câteva sute de copaci au fost, de asemenea, dezrădăcinaţi, iar echipele pentru intervenţii de urgenţă încercau să ajungă în satele izolate din cauza drumurilor blocate de resturi.

Niciun deces nu a fost raportat în Gujarat, însă 23 de persoane au fost rănite în timpul furtunii, a declarat pentru AFP directorul departamentului pentru situaţii de urgenţă, C.C. Patel.

“Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, a declarat pentru AFP Mukesh Pattni, în vârstă de 22 de ani, care s-a refugiat într-un magazin din beton în care s-a refugiat alături de alţi zece membri ai familiei sale. “N-am mâncat nimic de ieri. Copacii cad, totul se prăbuşeşte”, a adăugat el.

Aproape 500 de case au fost parţial avariate după ce ciclonul a atins zona de uscat, a declarat un reprezentant al echipelor pentru intervenţii de urgenţă, comisarul Alok Pandey.

Peste 100.000 de locuitori din acest stat au părăsit zonele costiere pentru a se adăposti în regiuni mai sigure, potrivit autorităţilor.

– “În mare măsură cruţat” –

În Pakistan, ministrul Schimbărilor Climatice, Sherry Rehman, a anunţat că 82.000 de persoane au fost evacuate din zonele costiere din sud-est.

Vineri dimineaţă, Rehman a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că ţara sa a fost “în mare măsură cruţată de furtună la apogeul său”.

Cu toate acestea, pentru vineri şi sâmbătă sunt prognozate în unele zone costiere din Pakistan ploi în cantităţi de peste 30 de centimetri, însoţite de valuri de furtună de până la 2,5 metri.

Magazinele s-au închis joi seara devreme în oraşul pakistanez Badin, iar străzile de obicei pline de viaţă s-au golit la lăsarea serii. “Toată lumea este extrem de speriată”, a declarat vineri pentru AFP Iqbal Mallah, funcţionar public în vârstă de 30 de ani.

Citește și : Australia blochează construcţia unei noi ambasade a Rusiei

Cicloanele sunt frecvente în această regiune a Oceanului Indian, unde trăiesc zeci de milioane de persoane. Însă, conform oamenilor de ştiinţă, aceste fenomene cresc în amploare din cauza încălzirii globale.

Unul dintre ei, climatolog la Institutul de Meteorologie Tropicală din India, Roxy Mathew Koll, a declarat pentru AFP că cicloanele îşi trag energia din apele calde şi că temperaturile de la suprafaţă din Marea Arabiei au fost cu 1,2 până la 1,4 grade Celsius mai ridicate comparativ cu valorile din urmă cu patru decenii. “Încălzirea rapidă a Mării Arabiei, asociată cu încălzirea globală, tinde să crească fluxul de căldură din ocean către atmosferă şi să favorizeze cicloni mai intenşi”, a rezumat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă Astăzi, 7 iulie, intră în vigoare Codul galben de caniculă emis de...

Prognoza meteo pentru weekend. Canicula pune stăpânire pe R.Moldova

Prognoza meteo pentru weekend. Canicula pune stăpânire pe R.Moldova În weekend vremea va deveni mai caldă de la o zi la alta. Ploile ne vor...

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prezentat astăzi perspectiva...

Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova

Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova Serviciul Hidrometeorologic de Stat este singura instituție autorizată din Moldova, cu specialiști calificați,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.