Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova
Serviciul Hidrometeorologic de Stat este singura instituție autorizată din Moldova, cu specialiști calificați, care poate prognoza vremea. În cadrul unui reportaj marca Europalibera.org, specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat au explicat că datele meteo sunt colectate din întreaga țară, în fiecare oră pe parcursul zilei și odată la trei ore noaptea, apoi ele sunt prelucrate pentru prognoza meteo.
Ghenadie Roșca, un bărbat care lucrează deja de 13 ani la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a spus că pentru luna iunie este ceva specific ca să fie înregistrate furtuni sau ploi abundente, însă a menționat că astfel de fenomene sunt dăunătoare pentru agricultură și populație.
„Problema este că ploile cad sub formă de averse, adică au căzut cantități foarte mari într-o zi, ca pentru o lună întreagă, iar acest lucru este foarte dăunător, pentru că apa care cade spală totul în jur, dar nu se infiltrează în pământ și are de suferit agricultura și populația”, a spus specialistul.
Totuși, Ghenadie Roșca prognozează că în următoarele zile temperaturile vor crește simțitor, iar pe alocuri vor fi înregistrate temperaturi de până la 33 de grade Celsius.
„Pentru următoarele șapte zile, ne așteptăm ca vremea să fie încă confortabilă, dar la începutul lunii iulie, temperaturile au tendința să crească, iar pe alocuri, acestea vor depăși 33 de grade Celsius”, a spus Ghenadie Roșca.
Citește și: Prognoza meteo pentru weekend: Cod galben de caniculă
Datele colectate de la 13 stații din toată țara ajung la SHS, iar de acolo sunt transmise centrelor europene, care elaborează modele numerice de prognozare.
„Principalele caracteristici pe care le luăm sunt temperatura aerului, umiditatea, presiunea atmosferică, temperatura la sol, temperatura la adâncime. La noi totul e cu senzori și datele vin direct la calculatorul principal din incinta stației”, explică Liliana Roșcovan, șefa stației meteo Chișinău.