Ciclonul Yaas face ravagii în India! Cel puţin nouă oameni au murit

Publicat:

Ciclonul Yaas a lăsat în urma sa joi mii de indieni fără adăpost şi cel puţin nouă morţi, dintre care patru în estul Indiei, deja copleşit de un val devastator de COVID-19, şi cinci în Bangladesh-ul vecin, dintre care patru copii, informează AFP, potrivit agerpres.

Însoţit de valuri care în unele cazuri au atins înălţimea unui autobuz cu două etaje, de ploi abundente şi de rafale de până la 155 de kilometri/oră, Yaas a atins uscatul miercuri la ora 03:30 GMT, potrivit Departamentului de meteorologie indian.


Citeşte şi: Rusia face un pas mare spre un tratat internaţional împotriva criminalităţii cibernetice la ONU

De atunci, furtuna a avansat spre interior spre statul Jharhkand şi s-a transformat într-o depresiune severă însoţită de ploi abundente.

La mai puţin de două săptămâni după ravagiile provocate pe coastele de vest ale Indiei de ciclonul Tauktae, care a lăsat în urmă cel puţin 155 de morţi, peste 1,5 milioane de persoane, ameninţate de sosirea ciclonului Yaas în statele vestice Bengalul de Vest şi Odisha miercuri, au fost evacuate.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, două persoane şi-au pierdut viaţa în Bengalul de Vest, două în Odisha şi cinci, inclusiv patru copii, în Bangladesh, unde marea a distrus diguri şi a inundat mii de case, au precizat oficiali locali.

Mamata Banerjee, premierul din Bengalul de Vest, a declarat că peste 300.000 de case au fost distruse de ciclon.

“Nivelul mării şi al râurilor a început să crească la peste trei – patru metri deasupra celui normal, spărgând digurile în 135 de locuri”, a adăugat Banerjee.

Eforturile de salvare au fost “îngreunate” de sătenii care refuzau să-şi părăsească locuinţele de teama contractării noului coronavirus, a declarat pentru AFP ministrul pentru gestionarea dezastrelor din Bengalul de Vest, Javed Ahmed Khan.

Unele zone din capitala statului, Calcutta, au fost inundate de apele râului Hooghly.

Yaas a perturbat eforturile locale de combatere a COVID-19, care face ravagii în comunităţile urbane şi rurale din India, provocând până în prezent circa 310.000 de decese.

Citeşte şi: Big Farma POLUEAZĂ mediul mai mult decât o face industria auto! Diferenţa este îngrijorătoare pentru toată lumea

În statul Odisha, furtuna a scos din rădăcini sute de copaci, care au distrus în cădere cablurile electrice, a declarat responsabilul local Pradeep Kumar Jena.

Potrivit experţilor, frecvenţa şi intensitatea furtunilor formate în jurul Indiei este în creştere sub efectul încălzirii climei, dar şi a mărilor şi oceanelor.

Unele dintre cele mai mortale furtuni din istorie s-au format în Golful Bengal, printre acestea numărându-se un ciclon din 1970, care a ucis jumătate de milion de locuitori în regiunea care a devenit Bangladesh. Cel mai devastator ciclon înregistrat în Odisha, în 1999, a dus la decesul a circa 10.000 de persoane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.