CICR a reuşit să viziteze 1.500 de prizonieri de război de ambele părţi după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei

Publicat:

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat miercuri că a putut vizita 1.500 de prizonieri de război deţinuţi de o parte şi de alta după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, fără a preciza câţi prizonieri a putut vizita de partea rusă, informează AFP, informează agerpres.  

Organizaţia, cu sediul la Geneva, a fost vizată de critici repetate de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a reproşat că nu face destul pentru a obţine acces la soldaţii deţinuţi de ruşi.


Citește și : ONU îşi reduce la aproape jumătate ajutorul alimentar acordat Siriei

Preşedinta CICR, Mirjana Spoljaric, a subliniat săptămâna trecută, la Geneva, că CICR consideră “accesul la prizonierii de război de ambele părţi” un element esenţial al mandatului său şi că, după aprecierile ei, s-au înregistrat progrese în această problemă.

Vizitarea prizonierilor de război se află în centrul misiunii CICR şi este înscrisă în Convenţiile de la Geneva, care definesc legile războiului.

CICR afirmă că a avut acces la prizonieri de război deţinuţi de Rusia, inclusiv în ultimele săptămâni.

Foarte discretă asupra misiunilor sale pentru a nu le afecta eficacitatea, organizaţia nu precizează numărul prizonierilor pe care i-a vizitat de o parte şi de alta.

Cu toate acestea, CICR a subliniat importanţa acestei misiuni, care permite verificarea condiţiilor de detenţie, oferirea de sprijin şi uneori de cărţi sau articole de igienă.

Este de asemenea esenţial pentru a transmite informaţii între deţinuţi şi apropiaţii lor.

“Pentru prizonierii de război şi familiile lor care au putut primi veşti, impactul este… incomensurabil”, a declarat Ariane Bauer, directoarea regională a CICR pentru Europa şi Asia Centrală, în cadrul unei conferinţe de presă.

Până în prezent, CICR şi parteneri săi au transmis circa 2.500 de mesaje personale între prizonierii de război şi familiile lor şi au contribuit la furnizarea către circa 5.500 de familii a unor informaţii despre soarta apropiaţilor lor în conflict.

Pentru a demonstra importanţa şi impactul misiunii, Bauer a povestit cum în timpul unui apel telefonic o echipă a CICR a dat peste o familie care sărbătorea aniversarea unui băieţel ce nu avusese veşti de la tatăl său de nouă luni de zile.

Citește și : Înaintea lui Trump a existat Berlusconi

“Dorinţa lui aniversară ca tatăl său să-l contacteze (a fost îndeplinită). Şi acum, acest băieţel ştie că tatăl său este în viaţă”, a subliniat directoarea regională a CICR.

“O manieră de a păstra umanitatea chiar şi în situaţii de conflict”, a mai spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.