Cimitirul Eroilor Români din Rezina va fi reabilitat

Publicat:

Cimitirul Eroilor Români din Rezina va fi reabilitat

Amintirea eroilor români căzuți în războiul din iulie 1941, care și-au dat viața pe pământ basarabean rămâne a fi o prioritate pentru locuitorii Slobozia-Horodiște, din raionul Rezina, dar și pentru veterani.

După mai mulți ani în care cimitirul din localitate s-a aflat în paragină, acesta a început a fi renovat la inițiativa asociațiilor de veterani de pe ambele maluri ale Prutului. Acolo își dorm somnul de veci 15 ostași români, uciși de armata sovietică acum 82 de ani, transmite Moldova1.md.


Citeşte şi: Ruşii au interceptat o dronă de spionaj americană deasupra Mării Negre – Stiripesurse.md

Acum patru ani, cimitirul din curtea bisericii din satul Slobozia-Horodiște, raionul Rezina, în care sunt îngropate osemintele unor ostași români era o adevărată groapă de gunoi. În 2019, mai mulți localnici, dar și veterani au început lucrările de renovare, însă acestea au fost stopate din cauza pandemiei. În prezent, aici se muncește de zor.

„În partea cealaltă unde stă aceste falnic monument era o groapă adâncă unde colhozul stingea varul, plin de gunoi. Cimitirul era plin de copaci, de tufari. Am văzut că aici se pornește lucrul și m-am bucurat foarte mult că se face un lucru important”, povestește Ion Ghilașcu, locuitor al satului Slobozia-Horodiște.

Unul dintre veteranii Războiului de pe Nistru, Sergiu Prisăcaru, relatează că „renovarea și restabilirea acestor cimitire este cam târzie în Republica Moldova”, dar este un lucru foarte bun, deoarece reprezintă „istoria noastră din trecut”.

„Sunt deja a treia oară aici pentru a ajuta, am mai fost la Izvoare, în sat, unde se construiește un monument al eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial”, a adăugat Sergiu Prisăcaru.

În cimitir a fost instalat și un monument în cinstea eroilor români, a menționat președintele Asociației Veteranilor, Anatolie Caraman. Sculptura are o înălțime de patru metri și cântărește opt tone.

Cimitirul Eroilor Români din Rezina va fi reabilitat

„Am turnat centurile acestea, iată vedeți, am clădit totul din nou, am făcut totul cum trebuie. Aici am construit o arcă triumfală de intrare, o să o acoperim și continuăm. Am amenajat, de aici am scos toate rădăcinile, totul am curățat și am adus la condiții normale”, a afirmat Anatolie Caraman.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost renovate și amenajate peste 70 de cimitire ai eroilor români.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.