Cinci mituri despre alcool demontate. Adevărul despre leacurile pentru mahmureală și vinul roșu
De la beneficiile vinului roșu pentru inimă până la efectele miraculoase ale alcoolului asupra mahmurelii, miturile legate de consumul de alcool sunt adânc înrădăcinate în cultura populară. Însă, cercetările recente dezvăluie o imagine diferită, demontând aceste concepții învechite.
Se crede că un pahar de vin roșu este bun pentru inimă și că o băutură înainte de culcare ajută la somn, dar aceste idei sunt contrazise de studiile recente. De asemenea, introducerea alcoolului în viața copiilor nu previne consumul excesiv mai târziu, iar mitul că o băutură dimineața poate alina mahmureala este doar o iluzie. În plus, alcoolul nu încălzește corpul într-o zi rece, ci doar creează o senzație temporară de căldură, arată experții citați de Yahoo Life.
Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii
Mitul nr. 1: Un pahar de vin roșu este bun pentru inimă
De-a lungul anilor, s-a crezut că vinul roșu și consumul moderat de alcool sunt benefice pentru inimă și pot prelungi viața. Cercetările recente, însă, arată că alcoolul nu oferă beneficii reale pentru sănătate, iar studiile anterioare au folosit date eronate. Experții susțin acum că longevitatea este legată de un stil de viață sănătos, nu de consumul de alcool.
„Aceste persoane își pot regla consumul de alcool și pot evita să dezvolte tulburări legate de consumul de alcool. Ei tind să facă mai multă mișcare, să aibă mai multe diplome, să câștige mai mulți bani și să consulte medicii mai des. Acești factori de stil de viață creează iluzia că vinul este cumva responsabil pentru beneficiile pentru sănătate.”, a spus George F. Koob, director al Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), pentru Yahoo Life despre consumatorii moderați de vin.
Dar cum rămâne cu strugurii roșii bogați în antioxidanți din vinul roșu, despre care se presupune că ar aduce beneficii pentru sănătate?
Resveratrolul, prezent în strugurii roșii și vin, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, dar efectele sale benefice sunt mai puțin clare decât se credea inițial. Jessica Marcus, un nutriționist dietetician a declarat că dovezile care susțin ideea că vinul roșu ajută la prevenirea bolilor de inimă sunt „destul de slabe„.
„Studiile cu resveratrol au fost făcute pe șoareci și ar trebui să bei atât de mult vin roșu pentru a obține cantitatea terapeutică – peste 100 de pahare! – încât este clar că nu este un argument viabil„, a spus ea.
Mitul nr. 2: Un pahar înainte de culcare vă va ajuta să dormiți
Consumul unei băuturi alcoolice înainte de culcare, cunoscut de secole ca un remediu pentru a ajuta la somn, are origini care datează din secolul al XVIII-lea. La fel ca în cazul multor alte remedii din acea perioadă, știința modernă a demontat mitul eficienței sale.
Koob spune că, deși o băutură înainte de culcare ar putea facilita inițial adormirea, aceasta duce în cele din urmă la „mai puțin timp în somnul recuperator cu unde lente și treziri timpurii”.
Katherine Keyes, profesor de epidemiologie la Columbia Mailman School of Public Health, adaugă: „Știm din decenii de cercetare că consumul de alcool este un perturbator al somnului și că consumul de alcool înainte de culcare este asociat cu o calitate mai scăzută a somnului, mai multe treziri nocturne [și] o frecvență cardiacă mai mare în timpul somnului.”
„Chiar dacă multă lume îl folosește pe post de somnifer, în realitate, alcoolul perturbă fazele somnului și produce un somn neodihnitor. Mulți dintre pacienții care consumă alcool se trezesc dimineața mai obosiți, decât înainte să se culce, tocmai prin acest mecanism de alterare a etapelor somnului”, a precizat anterior dr. Radu Țincu pentru „Adevărul”.
Mitul nr. 3: Familiarizarea copiilor cu vinul la cină îi va ajuta să dezvolte o relație sănătoasă cu alcoolul mai târziu
Deși mulți cred că introducerea copiilor în cultura consumului de alcool, așa cum se face în Franța sau Italia, îi protejează împotriva consumului excesiv în viitor, realitatea nu confirmă această idee. Cercetările arată că începerea consumului de alcool la o vârstă fragedă crește riscul dezvoltării unor tulburări legate de alcool mai târziu, chiar și atunci când este introdus în mediu controlat de părinți.
„În timp ce mulți oameni indică țări precum Franța ca exemple ale faptului că permiterea consumului de alcool la vârste fragede protejează cumva împotriva consumului excesiv de alcool, realitatea este că mai mulți adolescenți consumă alcool în Franța decât în Statele Unite„, spune Koob.
Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’
Keyes subliniază că studiile internaționale arată că vârsta la care se consumă prima băutură este corelată cu dezvoltarea problemelor de alcool mai târziu.
„Cu cât cineva începe să consume alcool mai devreme, indiferent de cultură, cu atât este mai probabil să dezvolte probleme legate de alcool în viitor. Încurajăm oamenii din toate mediile să amâne consumul de alcool cât mai mult posibil„, afirmă Keyes.
Mitul nr. 4: O băutură dimineața îți va vindeca mahmureala
Se crede adesea că un cocktail de dimineață, precum un Bloody Mary sau o mimosa, poate alina mahmureala. Expresia „cui pe cui se scoate” provine din credința veche că puțin din ceea ce te-a afectat inițial poate servi ca remediu.
Totuși, Koob explică faptul că, deși consumul de alcool poate ameliora temporar simptomele, în realitate doar prelungește recuperarea și agravează efectele negative asupra atenției și coordonării.
„Adăugarea de alcool la o mahmureală va produce în cele din urmă și mai multă mahmureală. Acesta este un exemplu clasic de reglare greșită, în care cineva încearcă să rezolve problema, dar de fapt înrăutățește problema.”, subliniază Koob.
Pentru a preveni mahmureala, consumați alcool cu moderație, mâncați înainte și alternați băuturile alcoolice cu apă.
Mitul nr. 5: O băutură te va încălzi într-o zi rece
Pe măsură ce toamna se instalează și temperaturile scad, băuturile alcoolice par ideale pentru a vă încălzi. Totuși, experții avertizează că această senzație este înșelătoare.
„Alcoolul face ca vasele de sânge din piele să se dilate, provocând o iluzie a căldurii, în timp ce temperatura corpului scade de fapt„, spune Koob.
Această „iluzie a căldurii” poate duce la comportamente riscante, precum renunțarea la straturile de haine necesare sau expunerea prelungită la frig.
„Desigur, intoxicația vă poate face să vă simțiți mai euforic, astfel încât s-ar putea să uitați că vă este frig sau să nu vă deranjeze atât de mult„, adaugă Keyes. „Dar nu vă va încălzi”.