X

Cinci ţări insistă pentru alegerea unui preşedinte al Libanului

Cinci state care au ţinut recent la Paris o reuniune pe tema Libanului au avertizat că vor exista consecinţe grave dacă deputaţii libanezi nu vor alege un şef al statului, a indicat luni biroul şefului guvernului, transmite AFP, potrivit agerpres

Ambasadorii Franţei, Statelor Unite, Arabiei Saudite, Qatarului şi Egiptului sau reprezentanţii lor s-au prezentat la prim-ministrul libanez Najib Mikati pentru a-i transmite acest mesaj.

Citește și : Regatul Unit îşi va revizui măsurile de securitate

Cele cinci state au avut la 6 februarie o reuniune consacrată situaţiei din Liban, ţară aflată în plină prăbuşire economică şi fără preşedinte de aproape trei luni şi jumătate.

Diplomaţii au avertizat că ‘faptul de a nu alege un preşedinte al Republicii va conduce la punerea globală sub semnul întrebării a relaţiilor cu Libanul’, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

Deputaţii libanezi, profund divizaţi, nu reuşesc să-l aleagă pe succesorul lui Michel Aoun, al cărui mandat a expirat la 31 octombrie, iar Mikati conduce un cabinet demisionar cu puteri limitate.

Diplomaţii i-au precizat că ‘sprijinul real pentru Liban va începe după alegerea unui preşedinte şi cu continuarea aplicării reformelor’ cerute de comunitatea internaţională, afirmă comunicatul.

Cei cinci diplomaţi i-au făcut o vizită şi preşedintelui parlamentului, Nabih Berri.

După reuniunea de la Paris nu a fost publicat niciun comunicat. François Delmas, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez, a explicat pentru AFP că reuniunea a fost una ‘tehnică’ şi ‘nu a avut caracter decizional’.

Parlamentul, unde nici tabăra puternicului Hezbollah pro-iranian, nici cea a adversarilor săi nu dispun de o majoritate clară, a ţinut deja 11 şedinţe fără rezultat de la sfârşitul lui septembrie.

Citește și : Rusia vinde anul acesta peste 80% din petrol în ţările ‘prietenoase’

 

Nu a fost fixată o dată pentru o nouă şedinţă a parlamentului, iar marasmul economic se accentuează. Luni, dolarul era schimbat cu peste 68.000 de lire libaneze (LL), faţă de 50.000 LL în urmă cu mai puţin de o lună. Înainte de criza din toamna lui 2019, un dolar valora 1.507 LL.

Tags: LibanMichel AounNajib Mikatiparis
Categorii: Știrile zilei