Cine este Mark Esper, noul şef al Pentagonului

Publicat:

Ministrul adjunct american însărcinat cu forţele terestre, Mark Esper, pe care preşedintele Donald Trump l-a desemnat marţi seara pentru a-l înlocui pe Patrick Shanahan la conducerea Ministerului Apărării SUA, este un fost militar de carieră, care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

‘Îl cunosc pe Mark şi sunt sigur că va face o muncă fantastică!’, a afirmat preşedintele american într-o postare pe Twitter.


Citeşte şi: Trump şi-a lansat campania pentru prezidenţialele din 2020

Contrar predecesorului său care nu avea niciun fel de experienţă militară, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, onorată recent cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mark Esper este un apropiat al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, împreună cu care a studiat la prestigioasa academie militară West Point. Ambii au absolvit-o în 1986. De asemenea, el cunoaşte bine şi Congresul SUA, având în vedere că a consiliat de-a lungul anilor mai mulţi senatori, în special pe republicanul Chuck Hagel, devenit ulterior ministru al apărării.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Juan Guaido sunt anchetaţi în Venezuela pentru deturnare de fonduri

Totodată, Mark Esper a fost director executiv al grupului de apărare Raytheon timp de 7 ani până în 2017, când preşedintele american l-a însărcinat să supervizeze armata terestră a SUA. De atunci, acest bărbat rezervat, căsătorit şi tată a trei copii adulţi, a explorat neobosit universităţile americane în încercarea de a recruta tineri care să fie suficient de pregătiţi pentru a servi într-o armată din ce în ce mai tehnologizată.

Noul ministru interimar al apărării urmează să-şi preia atribuţiile la 24 iunie, această schimbare a titularului la Apărare intervenind în contextul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran, acuzat de Washington că a atacat două petroliere săptămâna trecută în marea Oman.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.