X

Cine s-ar putea lua ‘la trântă’ cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene?

Cine s-ar putea lua ‘la trântă’ cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene?

Bruxelles-ul e plin de speculații despre cine ar putea fi ales șef al executivului UE.

Va fi iarăși Ursula von der Leyen (VDL), nu?

Președinta Comisiei Europene e într-adevăr în continuare candidata favorită pentru obținerea unui al doilea mandat, însă de acum acel mandat nu mai pare bătut în cuie.

Citeşte şi: Un copil s-a împuşcat MORTAL cu arma tatălui său – Stiripesurse.md

Astfel că a început un nou joc captivant urmărind să-i identifice succesorul (jucat mai ales de politicieni, diplomați și funcționari care o critică pe VDL, dar poți juca și tu).

Cine s-ar putea lua ‘la trântă’ cu Von der Leyen pentru președinția Comisiei Europene?

Mai jos sunt alergătorii și călăreții vehiculați fie drept variante serioase, fie ca un mod de a pune presiune pe VDL pentru a-i smulge concesii, scrie POLITICO, potrivit stiripesurse.ro.

Ce nu veți găsi pe listă sunt principalii candidați ai partidelor care chiar concurează cu VDL. Dar, fără a mai pomeni de procedura Spitzenkandidaten, e improbabil ca Partidul Popular European (PPE) să cedeze președinția Comisiei dacă va rămâne în continuare cel mai mare.

Mario Draghi

De ce? Politicianul de 76 de ani a condus o coaliție largă în Italia, până la colapsul ei în 2022, iar numele lui apare frecvent când apar posturi internaționale vacante. /…/ În plus, e apropiat de președintele francez Emmanuel Macron.
De ce nu? Nu are o afiliere politică vădită și e greu de crezut că PPE va ceda postul cuiva fără loialități politice clare.
Șanse de a o înlocui pe VDL: 2/5

Roberta Metsola

De ce? Cum spuneam, e improbabil ca PPE să cedeze postul. Totuși, dacă VDL nu va primi sprijinul necesar, ea e a doua opțiune feminină în partid. /…/
De ce nu? Malta e cel mai mic stat UE ca teritoriu și populație. Iar ea n-are nici un fel de experiență executivă. Și poziția ei conservatoare referitor la avort a fost folosită împotriva ei și la ocuparea actualei funcții.
Șanse de a o înlocui pe VDL: 2/5

Christine Lagarde

De ce? Fiindcă e din Franța. Reticența lui Macron de a o susține pe VDL ridică o întrebare evidentă: după cinci ani de cârmuire germană și o perioadă chiar mai lungă în care poziția-cheie de șef de personal al președinției Comisiei le-a revenit unor germani și austrieci, nu vrea cumva Macron un francez la cârma Comisiei? /…/
De ce nu? Fiindcă e din Franța. (Plus: subordonații ei n-o prea înghit.) /…/
Șanse de a o înlocui pe VDL: 1/5

Klaus Iohannis

De ce? Președintele român e considerat o mână sigură și e îndrăgit de liderii europeni, mai ales de cei conservatori. Și Macron și cancelarul german Olaf Scholz l-au copleșit cu laude pentru că și-a ținut țara în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei din Ucraina – ceea ce nu se poate afirma despre Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Și, spre deosebire de Polonia, România a respectat cu strictețe regulile pieței unice și n-a impus unilateral restricții cerealelor ucrainene – ceea ce i-a consolidat lui Iohannis reputația de jucător de echipă pro-UE.

Mulți susțin că a venit vremea ca un est-european să conducă UE. Și dacă-i așa, fiind vorbitor de germană și membru al PPE, Iohannis e bine plasat. Și decizia PPE de a-și ține congresul la București atestă poziția bună pe care o deține Iohannis printre liderii conservatori ai grupului.

Cum al doilea mandat i se încheie în decembrie, Iohannis caută un post internațional de vârf. Luna trecută a acceptat [sic!] să candideze pentru postul de șef al NATO – dar aceea va fi o bătălie dificilă, dată fiind susținerea largă de care se bucură premierul olandez Mark Rutte.

De ce nu? Tentativa lui Iohannis de a-i fura în ultima clipă șefia NATO lui Rutte a iritat unele țări vest-europene.
Șanse de a o înlocui pe VDL: 3/5

Andrej Plenković

De ce? Premierul croat e și el din PPE și, la fel ca Iohannis, alegerea lui ar răspunde apelurilor de a i se oferi Europei de Est o funcție înaltă. /…/
De ce nu? Plenković a dezmințit zvonurile că ar putea s-o înlocuiască pe VDL, ceea ce, firește, poate fi un bun indiciu că e interesat de funcția ei.
Șanse de a o înlocui pe VDL: 3/5

Thierry Breton

De ce? E din Franța. Și a declarat pentru Politico anul trecut că el era în 2019 doar „Planul B” pentru funcția actuală de comisar. /…/ Și consideră că ar putea fi și acum „Planul B” pentru VDL. /…/
De ce nu? Are mai mulți inamici decât prieteni la vârful UE, inclusiv în Comisie și la nivelul statelor membre. /…/
Șanse de a o înlocui pe VDL: 1/5

O surpriză

De ce? Târguiala îndelungată dintre grupurile politice pentru funcțiile de seamă din UE produce mereu surprize. În 2019 nimeni n-ar fi pariat pe VDL pentru actuala funcție; ar fi foarte posibil ca Bruxelles-ul să fie surprins de un candidat de care n-a mai auzit ori pe care nu l-a mai văzut.

De ce nu? Habar n-avem (altfel n-ar mai fi surpriză).
Șanse de a o înlocui pe VDL: 2/5

Tags: Andrej PlenkovicChristine LagardeComisia Europeană (CE)Klaus IohannisMario DraghiRoberta MetsolaThierry BretonUrsula Von Der Leyen
Externe