Cine va face parte din următoarea Comisie Europeană?

Publicat:

Cine va face parte din următoarea Comisie Europeană?

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la cine va ocupa funcțiile de vârf: Euronews prezintă celelalte persoane care ar putea influența politica europeană în următorii cinci ani, scrie EURONEWS, potrivit stiripesurse.ro.

Ursula von der Leyen din Germania a câștigat săptămâna trecută aprobarea europarlamentarilor pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene iar acum trebuie să-și construiască echipa de comisari.


Citeşte şi: Trump critică dur ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice – Stiripesurse.md

Asemenea miniștrilor dintr-un guvern național, fiecăruia dintre ei i se atribuie un mandat politic specific, cum ar fi politica comercială, migrația sau gestionarea bugetului UE. Von der Leyen poate alege cum să proiecteze și să atribuie portofolii ministeriale.

Cine va face parte din următoarea Comisie Europeană?

Deși von der Leyen a cerut ca nominalizările oficiale să fie depuse până la sfârșitul lunii august, multe nume au fost deja anunțate, sau s-au pur şi simplu scurs: majoritatea liderilor ignorând cererea ei de a propune candidați atât bărbați, cât și femei pentru a asigura un echilibru.

Lista completă a candidaților va fi prezentată Parlamentului European în toamnă, iar fiecare dintre aceștia va fi examinat de comisii de specialitate înainte ca deputații să voteze dacă să aprobe lista în ansamblu.

Aceatsta este lista cu candidații pe care fiecare țară i-ar putea trimite la Bruxelles și pozițiile pe care își propun să le obțină.

Austria

Acordul de coaliție de guvernare permite Partidului Popular Austriac (ÖVP) de centru-dreapta să aleagă un comisar, deși partenerii de coaliție, Verzii, s-au întrebat dacă acest lucru este încă valabil după demisia prim-ministrului Sebastian Kurz.

ÖVP pare să-l prefere pe actualul ministru de Finanțe Magnus Brunner și pe ministrul Afacerilor Europene Karoline Edtstadler. Verzii l-au propus pe Othmar Karas de la ÖVP, fost vicepreședinte al Parlamentului European.

La Bruxelles se zvonește că Austriei i-ar putea fi încredințată agricultura, pe care von der Leyen ar dori să o încredințeze unui membru al Partidului Popular European, din care face parte și ea. Potrivit unora, Austria ar putea opta alternativ pentru portofoliul de servicii financiare.

Belgia

După alegerile federale din iunie, Belgia încearcă să-și formeze propriul guvern, care ar putea fi format dintr-o coaliție de cinci partide. Pozițiile de vârf, inclusiv cea de comisar european, sunt probabil convenite în cadrul acestor discuții.

Potrivit unor surse bine informate, principalul partid, Noua Alianță Flamandă (N-VA), și-a folosit deja cea mai mare parte a pârghiei pentru a revendica funcția de premier, astfel încât rolul în UE ar putea reveni unui partener junior, cel mai probabil Mișcarea Reformistă de centru.

Printre potențialii candidați la MR se numără comisarul în exercițiu Didier Reynders și Sophie Wilmès, fost prim-ministru și acum europarlamentar. Dacă alegerea ar reveni partidului socialist flamand Vooruit, numele probabil ar fi cel al ministrului belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke.

Portofoliul va depinde de candidat: Economie în cazul în care iese Reynders; Afaceri externe în cazul în care lui Wilmès; Asistență medicală în cazul în care va fi ales Vandenbroucke.

Bulgaria

Bulgaria se află în criză politică după ce ultima încercare de a forma un guvern minoritar condus de partidul de centru-dreapta GERB a eșuat la începutul acestei luni. Acest lucru aduce Bulgaria mai aproape de o nouă rundă de alegeri, decât de discuțiile privind comisarii UE sau portofoliile acestora.

Iliana Ivanova este actualul comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, înlocuind-o pe Mariya Gabriel, care a demisionat în mai 2023 pentru a-și asuma sarcina de a forma un nou guvern de coaliție.

Croaţia

Mai multe surse au declarat pentru Euronews că actualul vicepreședinte al Comisiei, Dubravka Šuica, își va păstra o funcție în executivul european. Šuica a ales recent să rămână în funcția de Comisar pentru Democrație și Demografie, în ciuda oportunității alternative de a servi ca europarlamentar după alegerile din iunie.

Diplomații UE spun că Šuica este un potențial candidat pentru asistență medicală, deși într-o postare recentă pe X ea pare să fi exprimat interesul pentru problema locuințelor.

Cipru

Candidatul nu este cunoscut, iar comisarul în funcție Stella Kyriakides a anunțat că nu va mai candida.

Un diplomat UE a confirmat pentru Euronews că Ciprul este interesat de noul comisar pentru Mediterana.

Cehia

Într-o postare pe X, primul ministru Petr Fiala a anunţat că guvernul său a aprobat în unanimitate candidadura ministrului Industriei şi Comerţului, Jozef Síkela.

Síkela este cunoscut la Bruxelles pentru rolul cheie pe care l-a avut în timpul președinției cehe, când a obținut un acord privind un plafon al prețului gazelor pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, după ce a spus că va „convoca toate ședințele Consiliului Energetic necesare”.

Republica Cehă pare să fi ignorat cererea lui von der Leyen de a prezenta candidați atât bărbați, cât și femei, însă se spune că ar cndida și noul europarlamentar Danuše Nerudová.

Într-o altă postare pe X, Fiala a cerut o poziție care să reflecte locul Cehiei în „centrul Europei”. Experiența de negociere a lui Síkela l-ar putea face un candidat puternic pentru energie sau comerț.

Danemarca

Chiar dacă nu a fost încă confirmat, diplomații UE sugerează că socialistul Dan Jørgensen ar putea fi ministrul politicii climatice și dezvoltării globale.

Până în 2013 Jørgensen a fost vicepreședinte al Comisiei de Mediu a Parlamentului European și a fost indicat pentru un portofoliu legat de climă.

Estonia

Consiliul European l-a desemnat deja pe prim-ministrul Kaja Kallas pentru a ocupa rolul de înalt diplomat al UE, cunoscut oficial ca Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, deși numirea este supusă confirmării de către Parlamentul European.

În perioada în care a fost prim-ministru, Kallas s-a remrcat ca una dintre vocile cele mai puternice care au condamnt invadarea Ucrainei de către Rusia.

Finlanda

Premierul Petteri Orpo a confirmat în iunie că candidatul finlandez la funcția de comisar este europarlamentarul Henna Virkkunen. Virkkunen s-a alăturat Parlamentului European în 2014, după ce a ocupat diverse roluri în guvernul finlandez, inclusiv ministru al Educației, Administrației Publice și Transporturilor. În calitate de europarlamentar, Virkunnen s-a ocupat de probleme legate de transport, energie și digital.

Franţa

Aş um a informat Le Monde, în data de 27 iunie Președintele Emmanuel Macron și-a confirmat intenția de a-l re-nomina pe comisarul actual Thierry Breton. De atunci, Macron a fost învins la alegerile parlamentare; instabilitatea politică în Franța și schimbarea primului ministru ar putea duce la prezentarea unui nou nume.

Breton a fost anterior CEO al companiei de tehnologie Atos și ministru al Economiei, Finanțelor și Industriei. Unii sugerează că ar putea fi reconfirmat în funcția de comisar pentru piața internă, un rol pe care îl deține din 2019.

Germania

Nominalizată de liderii UE și aleasă prin vot secret de legislatorii Parlamentului European, Ursula von der Leyen este primul membru confirmat oficial al Colegiului și va ocupa funcția de președinte.

Grecia

Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, este văzut de unii drept alegerea primului ministru Kyriakos Mitsotakis, în timp ce alții spun că șansele pentru fostul președinte al Comitetului Regiunilor al UE, Apostolos Tzitzikostas, se îmbunătățesc. La Atena, ministrul de Interne Niki Kerameus ar fi probabil candidatul feminin.

Mitsotakis a jucat un rol esențial în asigurarea unui al doilea mandat pentru von der Leyen și ar putea aștepta în schimb un portofoliu cheie. În mai multe interviuri, el a vorbit despre vizarea unui portofoliu economic sau legat de apărare. Tzitzikostas ar putea fi, de asemenea, o alegere bună pentru politica de coeziune.

Ungaria

Guvernul lui Viktor Orbán nu a desemnat încă un candidat, însă există două persoane care ar putea candida pentru această funcție: actualul comisar european Oliver Várhelyi și europarlamentarul Enikő Győri.

Diplomații UE raportează că Budapesta încă speră să obțină portofoliul pentru extindere și politica de vecinătate, deși este rar ca o țară să păstreze aceeași persoană în același post.

Irlanda

Michael McGrath este candidatul guvernului irlandez la funcția de comisar. A fost ministru al Finanțelor din decembrie 2022 până în iunie 2024, iar anterior, ministru al Cheltuielilor Publice. McGrath a contribuit la crearea fondului suveran de avere al Irlandei, care folosește taxele corporative ale țării pentru a reduce taxele de școlarizare, facturile la energie și costurile creșelor. Este probabil ca Irlanda să caute un portofoliu axat pe economie, cum ar fi serviciile financiare.

Italia

Un nume des menționat este cel al ministrului pentru afaceri europene Raffaele Fitto, responsabil în prezent de Fondul de redresare și rezistență al Italiei. Fitto este un nume deja cunoscut în Europa, fiind fostul președinte al grupării de dreapta Ecr. Alternativ, alegerea ar putea reveni asupra Elisabettei Belloni, directorul Departamentului Informații de Securitate.

Fitto ar putea fi potrivit pentru portofoliul râvnit de Italia, care ar include politica de coeziune – gestionarea unei treimi din bugetul UE -, supravegherea fondului de redresare și reziliență al blocului și gestionarea planului lui von der Leyen de reducere a sarcinilor administrative. Dacă nu, ar putea fi un portofoliu alimentar (care include agricultura și securitatea alimentară) sau industrie.

Letonia

Letonia a ales să trimită aceeași persoană la Bruxelles, vicepreședintele Comisiei Valdis Dombrovskis, în prezent responsabil cu comerț și economie.

Țara va căuta probabil un portofoliu economic legat de competitivitate sau creștere. Însă Dombrovskis ar putea contribui și la reconstrucția economică a Ucrainei, având în vedere apropierea sa de problemă sau ceva legat de securitatea UE.

Lituania

Potrivit presei lituaniene, candidatul ar fi ministrul de externe Gabrielius Landsbergis. Dacă da, probabil că ar căuta un rol în politică externă, cum ar fi extinderea sau apărarea. Are sprijinul public al lui Manfred Weber, liderul PPE.

Luxemburg

Au fost menționate două nume: conform acordului de coaliție dintre Partidul Social Creștin (CSV) și Partidul Democrat (PD), europarlamentarul Christophe Hansen ar fi alegerea oficială pentru a-l înlocui pe actualul comisar luxemburghez pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Nicolas Schmit, principalul candidat socialist la ultimele alegeri europene.

Hansen are experiență în comisiile Parlamentului European pentru comerț internațional, ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, transport și turism. Însă diplomații UE au sugerat şi că Hansen ar putea obține agricultura, pe care von der Leyen vrea să o predea Partidului Popular European.

Malta

Premierul Robert Abela a confirmat alegerea Maltei pentru Comisia Europeană: Glenn Micallef, fost șef de cabinet al primului ministru și omul care va fi va fi primul non-politic care va deveni comisar al Maltei.

Într-un interviu acordat presei malteze în care a confirmat alegerea, Abela a explicat că a vrut să evite să aleagă pe cineva din guvernul său pentru că „țara are nevoie de muncă direcționată în ministere”.

Abela îl alesese anterior pe ministrul Sănătăţii, Chris Fearne, numai că Fearne este acum judecat pentru un scandal de corupţie care implică privatizarea spitalelor. După decizia judecătorească inițială, Fearne și-a retras candidatura la UE, deși și-a menținut nevinovăția.

Olanda

Prim-ministrul olandez Dick Schoof a decis să-l numească din nou pe actualul comisar Wopke Hoekstra. „Acest lucru oferă Țărilor de Jos un candidat puternic pentru un portofoliu substanțial”, a spus Schoof într-o postare X.

Partidul Creștin Democrat al lui Hoekstra nu mai este la guvernare, însă niciun alt partid nu a prezentat un candidat. Țările de Jos vor căuta probabil un birou legat de finanțe, comerț sau economie.

Polonia

Ministrul de externe Radosław Sikorski a spus deja în trecut că este în cautarea unei poziții de vârf la Bruxelles. Însă rolul diplomatic principal i-a fost acordat lui Kallas și nu este clar dacă își va părăsi rolul guvernamental pentru o poziție mai mică, cum ar fi cea de comisar pentru apărare. Unele mass-media l-au nominalizat și pe Piotr Serafin pentru o funcţie importantă legată de politica energetică. Serafin este în prezent ambasadorul Poloniei la UE și anterior a fost șef de cabinet al prim-ministrului Donald Tusk, în eperioada in careîa condus Consiliul European.

Portugalia

Miguel Poiares Maduro, fost ministru al dezvoltării regionale, este următoarea alegere a Portugaliei pentru funcţia de comisar pentru cercetare, inovare și știință. Ar putea fi și candidat pentru agricultură. Poiares Maduro este legat de PSD de centru-dreapta, care face parte din Partidul Popular European al lui von der Leyen.

România

Președintele Klaus Iohannis a fost desemnat anterior drept candidat la conducerea Comisiei Europene și propus pentru funcția de top al NATO. Însă nu este clar dacă ar pleca de la București pentru o poziție mai mică, în condițiile în care ar putea precipita alegerile anticipate.

Printre celelalte nume care circulă se numără cele ale europarlamentarilor Siegfried Mureşan, candidat la funcţia de comisar în 2019, şi Mihai Tudose, un politician puternic din judeţul Tulcea.

Alegerea lui Tudose i-ar permite lui von der Leyen să consolideze reprezentarea centru-stângii în circumscripția ei, ceea ce s-ar putea dovedi crucial atunci când va încerca să obțină voturile celor 136 de socialiști din Parlament în toamnă.

Ciolacu, aflat și el în fața alegerilor din noiembrie, ar putea încerca să susțină că, în condițiile în care ultimii doi comisari români erau femei, acum ar putea fi numit un umească un bărbat. El și-a exprimat intenția de a negocia pentru un portofoliu economic.

Patrioții pentru Europa vor să conducă comisia de cultură a parlamentului UE

Slovacia

Președintele Peter Pellegrini a confirmat că îl va numi din nou pe Maroš Šefčovič pentru al patrulea mandat în funcția de comisar. De când s-a alăturat Comisiei, Šefčovič, un diplomat de carieră care a servit ca ambasador al Slovaciei în UE, și-a asumat toate sarcinile care i-au fost încredințate, de la resursele umane la politica digitală, de la schimbările climatice la Brexit.

La fel ca multe alte ţări, Slovacia ar fi probabil mai interesată de una dintre cele mai importante teme politice ale mandatului, precum competitivitatea, industria, energia sau acordul verde. Se spune că Pellegrini ar căuta un portofoliu financiar puternic.

Slovenia

Alegerea Sloveniei va fi Tomaž Vesel, fostul președinte al Curții Naționale de Conturi, care a fost anunțat ca candidat de premierul Robert Golob înainte de alegerile europene.

În aprilie, Golob și-a exprimat preferința pentru anumite portofolii, precum democrația, concurența, bugetul sau serviciile financiare.

Spania

Teresa Ribera, unul dintre cei mai influenți miniștri din guvernul lui Pedro Sánchez, este candidatul oficial pentru un loc în Colegiul Comisarilor: Madridul vrea ceva în schimbul renunțării la un membru atât de important al executivului său.

Guvernul condus de socialişti intenţionează să negocieze pentru a obţine o puternică vicepreşedinţie în executivul UE: cea responsabilă pentru Green Deal, energie şi mediu.

Suedia

Guvernul suedez a anunțat că Jessika Roswall va deveni primul comisar european suedez de centru-dreapta după ce a fost ministru pentru Afaceri Europene și Cooperare Nordică timp de mai puțin de doi ani. Absolventă în drept, Roswall a fost și deputată în Parlament, unde a lucrat pe probleme de impozitare și de politică a consumatorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris Lady Gaga a ieşit pe străzile Parisului pentru a le...

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO Actorul american Tom...

Putin avertizează SUA să nu trimită arme nucleare în Germania: ‘Rachetele vor lovi Occidentul în 10 minute’

Putin avertizează SUA să nu trimită arme nucleare în Germania: 'Rachetele vor lovi Occidentul în 10 minute' Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Statele Unite...

Noi probe ADN găsite de anchetatori în cazul crimei de la Brăila. Criminalul doctoriței Marina Gavril vrea în libertate

Noi probe ADN găsite de anchetatori în cazul crimei de la Brăila. Criminalul doctoriței Marina Gavril vrea în libertate Răsturnare de situaţie în cazul dentistei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.