Cine vor fi viitorii președinți ai posturilor cheie din UE: Șefii statelor și guvernelor încep să anunțe pe cine susțin

Publicat:

Cine vor fi viitorii președinți ai posturilor cheie din UE: Șefii statelor și guvernelor încep să anunțe pe cine susțin

În vreme ce șefii de state și de guverne urmează să discute luni despre cine ar trebui să fie următorii președinți ai Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European, liderii încep să anunțe deja pe cine susțin în funcțiile de top ale UE. Pe de altă parte, însă lucrurile par să fie clare, iar Ursula von der Leyen urma să obțină luni sprijin informal pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene.

Din nou von der Leyen. Liderii europeni, la un pas de un acord-fulger pentru funcțiile UE: cine sunt ceilalți candidați, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că este sigur că Uniunea Europeană va putea ajunge rapid la un acord asupra următorului șef al executivului blocului și că acest lucru este necesar, deoarece continentul trece prin momente dificile, relatează Reuters.

„Având în vedere că platforma politică care l-a susținut până acum pe președintele (von der Leyen) în parlament are din nou o majoritate, cred că va fi posibil să se găsească rapid o soluție rezonabilă”, a declarat Scholz reporterilor la sosirea la o întâlnire a liderilor UE. la Bruxelles.

„Este important ca o decizie să fie luată rapid, pentru că trăim vremuri dificile și este important să știm ce ne rezervă viitorul Europei”.

Grecia și-a anunțat susținerea pentru von der Leyen la Comisia Europeană

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat luni reporterilor că va sprijini un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei UE, înainte de o întâlnire informală în care liderii UE vor dezbate lista candidaților pentru funcțiile de top din UE după alegerile pentru Parlamentul UE.

„(O voi sprijini) pentru că a fost „Spitzenkandidat” (candidatul principal) al nostru și pentru că PPE a câștigat alegerile europene și pentru că este un președinte bun”, a spus el.

Von der Leyen, care face parte din PPE, este într-o poziție privilegiată pentru a-și asigura un al doilea mandat ca șef al executivului UE, susținută de victoria obținută pentru Partidul Popular European de centru-dreapta.

Antonio Costa ar urma să devină următorul președinte al Consiliului European

Premierul sloven Robert Golob a declarat luni reporterilor că îl va sprijini pe fostul prim-ministru portughez Antonio Costa în calitate de nou președinte al Consiliului European, înainte de o întâlnire informală în care liderii UE vor discuta despre cine ar trebui să fie următorii președinți.

Președinția Consiliului European este foarte probabilă să revină grupării socialiste, iar Costa, care a guvernat Portugalia timp de opt ani din 2015 până în noiembrie anul trecut, este văzută pe scară largă ca un candidat puternic.

Actuala coaliție de dreapta a Portugaliei a declarat luna aceasta că îl va sprijini pe Costa.

Ursula von der Leyen, medicul devenit ministru al Apărării, pe cale să obțină un nou mandat la șefia Comisiei Europene

În 2019, medicul devenit ministru german al apărării a fost o alegere surpriză la conducerea Comisiei Europene, o decizie la care a fost luată doar după discuții maraton între liderii UE. De data aceasta, ea este în mare măsură favorită

Născută la Bruxelles și mamă a șapte copii, ea a ales să locuiască într-un apartament mic de lângă biroul ei, la etajul 13 al sediului Berlaymont al Comisiei, pentru a evita traficul din capitala belgiană.

După ce și-a asigurat o majoritate restrânsă în Parlamentul European, fără sprijinul Verzilor, Comisia ei a lansat Pactul Verde în decembrie 2019. Acesta a propus un angajament față de neutralitatea climatică până în 2050, cu multiple propuneri legislative pentru a atinge acest obiectiv.

Von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, a supravegheat reacția Comisiei la pandemia de COVID-19, care a inclus achiziționarea coordonată de vaccinuri în blocul european.

Ursula von der Leyen trebuie să lămurească însă rolul ei în ceea ce a fost denumit Pfizergate – un scandal legat de faptul că nu a dezvăluit schimburile sale de mesaje, în timpul pandemiei, în perioada premergătoare celui mai mare contract pentru vaccinuri din UE, cu directorul general al companiei farmaceutice Pfizer, comentează Politico. The New York Times a dat în judecată Comisia în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru refuzul acesteia de a publica aceste mesaje.

Ea a preluat din nou un rol principal în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, propunând pentru prima dată ca UE să finanțeze și să livreze arme unei țări atacate și susținând ca Ucraina să fie admisă în Uniunea Europeană.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

La al doilea mandat, ea nu va mai fi nevoită să coordoneze eforturile politice cu președintele Consiliului European Charles Michel – fostul prim-ministru belgian cu care a avut o relație rece – deoarece mandatul lui Michel se încheie anul acesta.

Tensiunea dintre cei doi înalți oficiali ai UE datează din aprilie 2021, când, în cadrul unei întâlniri comune de la Ankara, a fost stabilit un singur loc pentru UE de către gazde, iar locul a fost ocupat imediat de Charles Michel.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Funcționarii și demnitarii omagiați vor trebui să prezinte și lista persoanelor care le-au oferit cadouri scumpe

Funcționarii și demnitarii omagiați vor trebui să prezinte și lista persoanelor care le-au oferit cadouri scumpe Funcționarii și demnitarii care își publică declarațiile de avere...

Guvernul a aprobat modificări care promovează egalitatea de șanse între femei și bărbați

Guvernul a aprobat modificări care promovează egalitatea de șanse între femei și bărbați Cadrul legislativ privind aplicarea principiului egalității de tratament între femei și bărbați...

Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru Mark Rutte: Apreciem parteneriatul nostru de lungă durată cu NATO

Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru Mark Rutte: Apreciem parteneriatul nostru de lungă durată cu NATO Președinta Maia Sandu a transmis astăzi un mesaj de...

Se solicită controlul constituționalității: Fuzionarea Spitalelor de Dermatologie și de Boli Infecțioase ar viola normele sanitare

Se solicită controlul constituționalității: Fuzionarea Spitalelor de Dermatologie și de Boli Infecțioase ar viola normele sanitare Solicită controlul constituționalității. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS)...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.