Cine vrea să ardă deșeuri medicale pe malul românesc al Dunării
“Dnevnik” preia materialul din „Despre adevăr”. Titlul original este „Tineri și bogați – cine vrea să ardă deșeurile medicale pe malul românesc, vizavi de Ruse”
Exact 3.317 metri – aceasta este distanța dintre fosta fabrică chimică Verachim de pe malul românesc al Dunării și centrul orașului Ruse. Astăzi, platforma fabricii, care a fost închisă în 1991, este pustie, dar asta este pe cale să se schimbe, scrie DNEVNIK, potrivit RADOR.
Vestea că acolo ar putea fi construit un incinerator pentru arderea deșeurilor medicale și deșeurilor animaliere a readus locuitorilor de pe ambele maluri ale fluviului amintirea coșmarului din trecutul recent – mirosul sufocant de sulf, nopțile nedormite și mortalitate ridicată din cauza afecțiunilor căilor respiratorii. Se pare că în spatele ideii se află doi băieți tineri, dar în același timp înstăriți și ambițioși, de 22 și 27 de ani, au scris în investigația sa ediția electronică a publicației „Despre adevăr”.
Suspect de bogați pentru vârsta lor, sau cine se află în spatele Friendly Waste România
Compania care vrea să investească în construirea unui incinerator de deșeuri medicale a fost înființată în 2019, cu un capital de 200 de lei (circa 80 de leva) de doi cetățeni români – Bratu Eugen și Mohamed Fadel, de origine libaneză. Compania lucrează în pierdere, încă de la înființare, arată situațiile financiare ale acesteia. Numai în ultimul an, acestea s-au ridicat la 1,9 milioane de lei. Din 2022, Friendly Waste România are datorii de peste 9,4 milioane de lei, inclusiv către bugetul de stat al României.
Cine vrea să ardă deșeuri medicale pe malul românesc al Dunării
Până în prezent, în companie lucrează doar cinci angajați, potrivit datelor de la Registrul Comerțului din România.
În 2016, publicația românească “Ziarul Financiar” scria despre tânărul de atunci Mohamad Fadel, în vârstă de 22 de ani, care construise de curând complexul Mojo Design Apartments, format din două blocuri de cinci etaje cu 56 de apartamente în București.
Citeşte şi: George Simion își pierde controlul la un festival de mici. Scandalul cu jigniri a fost filmat
Investiția se ridică la 4,4 milioane de euro. Fadel a declarat presei: „Aceștia nu sunt banii familiei mele, ci ai mei”. „La 18 ani mi-am creat propria firma de construcții și banii pe care i-am obținut de acolo i-am investit în proiectul Mojo Design Apartments”, spune el. Totuși, potrivit publicației “Ziarul Financiar”, firma respectivă de construcții, înființată în 2015, are datorii de sute de mii de lei.
Întrebări fără răspuns
La începutul acestui an, are loc o schimbare de acționariat la Friendly Waste România. Bratu Eugen își transferă acțiunile către Neamet Dana Fadel, născut în 2001 – fratele lui Mohamad Fadel, pentru suma totală de 400.000 de euro, pe care noul asociat ar trebui să o plătească în două tranșe – 250.000 în momentul tranzacției și alți 150.000, cu condiția ca până la 15 aprilie 2023, Friendly Waste România primește autorizație de construire a incineratorului de la Ministerul Mediului din România.
Citeşte şi: Trei nave încărcate cu marfă au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră
Cu toate acestea, compania nu a primit încă autorizația în cauză, a răspuns Ministerul Mediului din România, în urma unei adrese din partea publicației „Despre Adevăr”.
Așadar, reiese că în spatele interesului investițional pentru amplasamentul fostei întreprinderi chimice de lângă orașul românesc Giurgiu se află doi băieți de 22 și 27 de ani, vizavi de care nu există informații că ar avea experiență în distrugerea de deșeuri biologice, medicale sau orice alte deșeuri. Au fost trimise în acest sens întrebări scrise și către Frendly Waste România, dar nu s-a primit niciun răspuns până la publicarea materialului.
Persoana „importantă”
Câteva articole din diverse publicații electronice românești de la jumătatea acestei luni dezvăluie că o altă „persoană importantă” se află cel mai probabil în spatele fraților Fadel și a proiectului lor de a construi incineratorul de lângă Giurgiu.
Cine vrea să ardă deșeuri medicale pe malul românesc al Dunării
În articole din publicațiile Jurnal Giurgiuvean și GiurgiuPeSurse se susține că soția lui Mohamad Fadel – Olivia Ardelean Fadel, a absolvit Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, după care a obținut și un master la Universitatea de Științe Politice și Administrație Publică din București. Olivia Fadel a lucrat pentru scurt timp la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, după care a devenit consilier la cabinetul fostului ministru român al Transporturilor, Răzvan Cuc, susțin cele doua publicații regionale din Giurgiu. Din nou, potrivit acestora, Cuc este în prezent deputat în Camera superioară a Parlamentului României, iar Olivia Fadel este consilier al deputatului social-democrat Steluța Gustica Cătăniciu, coordonator al Comisiei parlamentare pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții.
Pe urmele unei notificări trase pe dreapta
Ministerul Mediului și Apelor din Bulgaria a aflat pentru prima dată despre intenția Friendly Waste România de a construi un incinerator în martie 2022. Atunci, Ministerul Mediului din România trimite Bulgariei invitația de a participa la evaluarea impactului proiectului asupra mediului. Autoritățile din Bulgaria sunt rugate să transmită în termen de o lună informații despre potențiale prejudicii aduse mediului, pe care le-ar putea provoca incineratorul. Totuși, nimic din toate acestea nu se întâmplă.
Ministerul Mediului și Apelor de la Sofia nu răspunde la două scrisori ulterioare din partea autorităților române – din 5 mai și 16 mai 2022. Acest lucru reiese din corespondența Ministerului Mediului din România, 8 august 2023. Prin aceasta, Bulgariei i se oferă o ultimă posibilitate de a participa la evaluarea de mediu a proiectului și de a oferi o poziție – dacă susține sau nu construirea instalației. În perioada martie-mai 2022, în guvernul lui Kiril Petkov, ministrul mediului și apei este Borislav Sandov.
Cine vrea să ardă deșeuri medicale pe malul românesc al Dunării
„O scrisoare din partea României despre acest proiect nu a ajuns cu siguranță în biroul meu pentru o rezoluție, pentru a se vorbi despre orice inacțiune din partea mea”, a scris Sandov pe profilul său de Facebook. Potrivit acestuia, Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier nu prevede un termen concret prin consimțământ tacit, care să fi fost ratat, și a adaugă: „Dacă a existat vreo întârziere în răspunsul din partea Ministerului Mediului și Apelor, aceasta nu creează condițiile pentru a fi ignorată opinia Bulgariei”.
După ultima șansă dată de partea română în luna august a acestui an, Ministerul Mediului și Apelor a reacționat în sfârșit și a publicat pe site-ul său intenția de investiție a Friendly Waste România. De asemenea, a fost trimisă o cerere pentru ca Bulgaria să fie inclusă în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, se arată în comunicatul de presă al ministerului. De acolo, instituția solicită și din partea română informații suplimentare legate de protecția calității aerului.
Între timp, locuitorii de pe ambele maluri ale Dunării au organizat proteste și petiții împotriva construirii incineratorului, următorul protest fiind programat sâmbătă (30 septembrie). Inspecția Regională pentru Mediu și Apă din Ruse a dat deja un aviz negativ asupra propunerii de proiect.
La începutul acestei săptămâni, guvernatorul regional al regiunii Ruse, Danail Kovacev, și primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, și-au reafirmat poziția comună împotriva construcției incineratorului. Potrivit lui Anghelescu, singura posibilitate de realizare a proiectului este în situația în care locul instalației va fi schimbat, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea oamenilor de pe ambele maluri ale Dunării.