CIPD lansează o inițiativă pentru mai buna localizare şi recenzare a migranţilor dispăruţi în Mediterana

Publicat:

Comisia internaţională pentru persoanele dispărute (CIPD) a lansat la Roma o iniţiativă, împreună cu reprezentanţi ai Italiei, Maltei, Greciei şi Ciprului, pentru mai buna localizare şi recenzare a migranţilor dispăruţi în Mediterana, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Este pentru prima dată în istorie când guverne se asociază în acest dosar’, a declarat Kathryne Bomberger, directorul general al CIPD, cu prilejul reuniunii din capitala Italiei.


Citește și : UE vrea să-şi întărească operaţiunile militare de securitate din afara teritoriului său

‘O singură ţară nu este capabilă să trateze această problemă, având în vedere amploarea, scara problemei şi dat fiind că migranţii dispar în toată Mediterana’, a explicat ea.

‘Este, aşadar, cu adevărat important ca guvernele să coopereze pentru a număra aceste persoane dispărute şi, în egală măsură, să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de lege, în materie de anchetă privind soarta acestor dispăruţi’, a adăugat ea.

Kathryne Bomberger a recunoscut că în prezent dispune de puţine cifre. ‘Ştim, de pildă, că Italia, în decursul deceniului trecut, a găsit 8.000 de migranţi pe mare, în Mediterana, care e pe cale să se transforme într-o groapă comună’, a afirmat ea.

Este posibil ca, în lume, aproape 27.000 de migranţi să fi dispărut începând din 2014, dintre care 16.000 în Mediterana, arată participanţii la reuniunea de la Roma, într-un comunicat.

Mai mult de 3.000 şi-au pierdut viaţa pe mare în 2017, iar în acest an, 600. Foarte mulţi copii nu pot fi localizaţi după ce au ajuns în Europa.

Citește și : ONU: Europa trebuie să-şi reformeze sistemul în materie de azil în mod colectiv

‘Important este să nu politizăm acest proces şi să lucrăm împreună pentru a găsi soluţii practice’, a mai arătat directorul general al Comisiei internaţionale pentru persoanele dispărute.

CIPD este o organizaţie interguvernamentală creată în urma războaielor din anii 1990 din fosta Iugoslavie. CIPD a contribuit la identificarea a circa 70% din cele aproximativ 40.000 de persoane date dispărute în Balcani din cauza conflictelor. Sediul său s-a mutat între timp de la Sarajevo la Haga. CIPD s-a mai implicat în identificarea unor persoane dispărute în Irak, Siria sau Columbia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.