Cipru și Rusia, principalii investitori în economia R. Moldova

Publicat:

Cipru și Rusia, principalii investitori în economia R. Moldova

Cele mai mari investiţii străine directe în economia Republicii Moldova provin din Cipru, Rusia, România, Olanda şi Germania, arată datele publicate de Banca Naţională a Moldovei în Ancheta Coordonată a Investiţiilor Directe pe țări.

Potrivit datelor publicate de BNM, la finele anului 2022, stocul de Investiţii directe în economia naţională era de peste 4,33 miliarde dolari, în creştere simbolică cu doar 13 milioane de dolari, comparativ cu rezultatul de la finele anului 2021, transmite Mold-street.com.


Cipru – lider, Rusia – pe locul doi

Din stocul total de investiţii străine directe (ISD), circa 3,07 miliarde dolari sunt capital propriu, iar 1,26 miliarde de dolari – sunt instrumente de datorii.

Chiar dacă comparativ cu 2021, au scăzut cu peste 60 milioane de dolari, cele mai multe investiţii provin din Cipru, cu un stoc de peste 783 milioane de dolari.

Citeşte şi: Ultimele veşti despre moldovenii blocați în Egipt – Stiripesurse.md

Pe locul doi se menţine Rusia cu un stoc de circa 715 milioane de dolari, format în special din instrumente de datorii, în timp stocul de investiţii în capital propriu este negativ, arată datele BNM.

Astfel că Rusia este lider după stocul de investiţii în economia Moldovei (în special în Moldovagaz) sub formă de instrumente de datorii, dar codaşă la investiţii sub formă de capital propriu. De notat că în ultimii patru ani stocul investiţiilor ruseşti s-a redus cu circa 18% (peste 150 milioane de dolari).

Investiţiile din România s-au triplat în 7 ani

Pe locul trei în clasamentul statelor de unde provin investiţiile, a urcat România cu un stoc de aproape 426 milioane de dolari, depăşind astfel Olanda, care a coborât pe locul patru cu un stoc de 412,7 milioane de dolari.

Cipru și Rusia, principalii investitori în economia R. Moldova

Datele BNM arată că din 2016 şi până în 2022 stocul de investiţii româneşti în economia Republicii Moldova practic s-a triplat.

În top 10 state după stocul de investiţii directe în economia Republicii Moldova mai sunt Germania (246,51 milioane de dolari), Marea Britanie (238,81 milioane de dolari), Bulgaria (216,33 milioane de dolari), Austria (175,81 milioane de dolari), Franţa (155,12 milioane de dolari) şi Italia (138,54 milioane de dolari).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Expoziția dedicată artistului leton Valdis Bušs, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Expoziția dedicată artistului leton Valdis Bušs, la Muzeul Național de Artă al Moldovei Peisajele în culori aprinse, imortalizate pe pânză, pot fi admirate la o...

Primele delegaţii au sosit în satul olimpic, cu opt zile înainte de debutul JO de la Paris

Primele delegaţii au sosit în satul olimpic, cu opt zile înainte de debutul JO de la Paris Primele delegaţii au sosit joi dimineaţă în satul...

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei Victoria de astăzi a preşedintei Ursula von der Leyen este...

Vor fi simplificate procedurile vamale dintre R. Moldova și statele din zona euromediteraneeană

Vor fi simplificate procedurile vamale dintre R. Moldova și statele din zona euromediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.