Circa 7.000 de copii străini se află încă în lagăre din nord-estul Siriei, riscând atacuri şi violenţe (ONG)

Publicat:

Circa 7.000 de copii de presupuşi jihadişti, cetăţeni străini, se află în continuare în lagăre din nord-estul Siriei şi riscă atacuri şi violenţe, a avertizat miercuri ONG-ul Save the Children, îndemnând la repatrierea lor, informează AFP, potrivit agerpres.   

“Un număr record de 517 femei şi copii au fost repatriaţi anul acesta din lagăre din nord-estul Siriei”, a anunţat Save the Children într-un comunicat, deplângând totodată că “7.000 de copii cetăţeni străini rămân prinşi în capcană şi riscă atacuri şi violenţe”.


Citește și : Bulgaria a exportat arme în valoare de 2,3 miliarde euro în perioada ianuarie-august

Chiar dacă ONG-ul salută o creştere cu 60% a numărului de repatrieri de femei şi de copii din lagărele Al-Hol şi Roj în 2022, comparativ cu anul precedent, organizaţia îndeamnă “să se facă mai mult pentru repatrierea lor”.

După înfrângerea teritorială a grupării Stat Islamic în 2019, circa 56.000 de apropiaţi ai jihadiştilor se află în lagărele Al-Hol şi Roj, controlate de kurzi şi unde violenţa este endemică şi lipsurile sunt numeroase.

Printre aceste persoane sunt peste 10.000 de cetăţeni străini originari din circa 60 de ţări, inclusiv europene, cazaţi separat într-o parte a lagărului denumită “Anexa”.

“Trebuie întărite eforturile pentru a-i ajuta pe copiii care se află în lagăre”, apreciază ONG-ul, subliniind că anul 2021 a fost cel mai violent la Al-Hol.

În timpul aceluiaşi an, 74 de copii au murit acolo, dintre care opt au fost ucişi, potrivit ONG-ului.

În noiembrie, ONU a condamnat “uciderea brutală” a două fetiţe egiptene, ale căror trupuri au fost descoperite în canalizări la Al-Hol.

“Aceşti copii sunt prinşi în capcană, în condiţii deplorabile şi puşi în pericol zilnic, nu este timp de pierdut”, a declarat directorul pentru operaţiuni al ONG-ului, Matt Sugrue.

“În ritmul adoptat de guvernele străine, unii copii vor deveni adulţi înainte de a putea părăsi aceste lagăre şi a se întoarce în ţările lor”, a continua el.

Citește și : Zelenski va fi primit la Casa Albă şi se va adresa Congresului Statelor Unite

În pofida îndemnurilor repetate ale administraţiei kurde, majoritatea ţărilor occidentale refuză să-şi repatrieze cetăţenii din aceste lagăre, rezumându-se la repatrieri cu picătura, din teama unor eventuale atacuri teroriste pe teritoriul lor.

În martie, Save the Children a avertizat că repatrierea copiilor din lagărele din nord-estul Siriei va dura 30 de ani în ritmul actual.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.