Cisiordania: Demolarea satului Khan al-Ahmar, amânată până la 11 iulie

Publicat:

Curtea Supremă israeliană a blocat temporar demolarea de către autorităţile israeliene a unui sat beduin plaestinian în Cisiordania ocupată, unde au fost aduse buldozere pe poziţie, într-un context de îngrijorări diplomatice, relatează AFP, conform news.ro .

Într-un ordin emis joi seara târziu şi publicat vineri pe site, Curtea le cere autorităţilor să amâne demolarea Khan al-Ahmar cel puţin până la 11 iulie, pentru ca statul israelian să analizeze cererea locuitorilor.


Citește și : Opoziţia poloneză acuză guvernul că s-a consultat cu Mossadul în privinţa unei legi controversate

Potrivit unui avocat israelian al sătenilor, Shlomo Lecker, sătenii au depus joi o cerere de permis în vederea construirii satului pe amplasamentul său actual.

Khan al-Ahmar, un cătun cu 173 de locuitori situat la est de Ierusalim, în apropiere de colonii israeliene, este alcătuit în principal din locuinţe şi structuri improvizate – aşa cum sunt în general locuinţele beduine din regiune.

Curtea Supremă a respins în mai un apel al locuitorilor împotriva demolării acestui sat, despre care autorităţile israeliene afirmă că a fost construit ilegal.

Locuitorii şi organizaţii de apărarea drepturilor omului subliniază, însă, că obţinerea de către plaestinienia unor permise de construire din partea Israelului este practic imposibilă în acest sector al Cisiordaniei ocupate, în care Israelul controlează gestionarea afacerilor civile.

Autorităţile israeliene le-au propus locuitorilor să se instaleze în altă parte, în regiune.

”REANSFER FORŢAT”

Angela Godfrey-Goldstein, o activistă israeliană a drepturiilor omului, a declarat AFP că presiunea diplomatică ar fi jucat un rol în această decizie a Curţii Supreme.

Joi, diplomaţi europeni s-au dus la Khan al-Ahmar, pentru a-i susţine pe locuitori. Ei au cerut să viziteze şcoala din sat, finanţată de mai multe ţări europene, însă poliţia israeliană le-a refuzat acces în aceasta.

”Vrem să ne manifestăm solidaritatea cu acest sat ameninţat cu distrugerea, din motive umanitare (…) şi pentru că este o miză majoră în dreptul internaţional”, a declarat consulul general al Franţei la Ierusalim, Pierre Cochard, apreciind că demolarea ar fi o ”încălcare foarte clară” a uneia dintre Conveţiile de la Geneva.

Coordonatorul umanitar al ONU în teritoriile palestiniene Jamie McGoldrick a îndemnat la rândul său autorităţile israeliene să înceteze ”măsurile care ar putea să conducă la un transfer forţat de palestinieni”.

Citește și : La presiunea lui Trump, Germania îşi majorează bugetul apărării până în 2022

Armata israeliană a anunţat joi că ”organismele însărcinate, inclusiv forţe de securitate, au început să se pregătească în vederea punerii în aplicare a ordinului de demolare”.

Echipamente grele se află la faţa locului de marţi, iar ciocniri între forţe de ordine şi manifestanţi – dintre care unii au fost arestaţi – au avut loc miercuri în acest cătun situat în apropierea unor importante colonii israeliene şi unei autorstrăzi către Marea Moartă.

Regavim – un ONG procolonizare – a îndemnat Guvernul israelian, într-un comunicat, la ”fermitate”.

”Ţările europene au finanţat construcţii ilegale în tot sectorul, iar acum ele exercită o presiune complet deplasată, prin intermediul unor organizaţii de stânga radicale şi folosesc în mod cinic sistemul judiciar israelian”, a apreciat acest ONG de dreapta, care invocă un ”test decisiv” pentru stat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.